savet
SRBI OVO POVRĆE JEDU KAO LUDI, A MALO KO ZNA KAKO UTIČE NA ORGANIZAM: Spas je za CREVA
Ono što malo ko zna jeste koliko vitamina sadrži i koliko je zdravo
Jedno povrće ljudi u Srbiji obožavaju da jedu.
Često ga jedu ili kao salatu, obarenog, a dosta njih to spremaju i za zimnicu.
Ono što malo ko zna jeste koliko vitamina sadrži i koliko je zdravo.
Karfiol je povrće iz porodice krstašica i spada u namirnice koje su veoma korisne za zdravlje.
U 100 grama sirovog karfiola dominira voda (92,07 grama), a u istoj količini ovog povrća nalazi se i 1,92 grama proteina, 57 miligrama folne kiseline, 4,97 grama ugljenih hidrata, dva grama vlakana i 1,91 gram šećera, piše Healthstories.gr.
Karfiol je siromašan mastima - u 100 grama sirovog povrća ima svega 0,28 grama masnoća i svega 25 kalorija, ali je s druge strane bogat vitaminima B6, C i K.
Takođe je bogat fitohemikalijama i antioksidantima, prirodnim jedinjenjima za koja se veruje da imaju značajnu ulogu u prevenciji hroničnih bolesti.
Ukoliko niste ljubitelj karfiola, možda bi saznanje o tome koliko je ovo povrće dobro za zdravlje moglo da vas natera da ga ipak uvrstite u ishranu.
Odličan je saveznik u mršavljenju
Karfiol nije tek tako uvršten u brojne dijetetske režime ishrane. Pored toga što sadrži malo kalorija i masti, on doprinosi pravilnom funkcionisanju gastrointestinalnog trakta.
Mnogi nutricionisti će preporučiti pirinač od karfiola umesto klasičnog barenog pirinča barem dva puta nedeljno.
Čuva zdravlje želuca i creva
Povrće i voće su preporuka svih zdravstvenih radnika za prevenciju bolesti. Karfiol često preporučuju kao namirnicu koja blagotvorno deluje na zdravlje želuca i creva.
. Ima antiinflamatorna svojstva
Češće konzumiranje karfiola povoljno utiče na naš imuni sistem i može da smanji upale.
(Espreso/Telegraf/Healthstories.gr.)