Kiseli kupus u buretu, Foto: Printsceen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

ZAPIŠITE

NAŠI STARI SU OBAVEZNO DODAVALI 1 SASTOJAK U KISELI KUPUS: Samo tako su bili SIGURNI da se neće POKVARITI

Potrajaće vam i celo proleće i leto ako dodate u njega jedan sastojak

Objavljeno: 11.02.2023. 08:22h

Naši stari su imali proverene cake za kiseljenje kupusa.

Tačno su se držali svojim uputstava i tako im se nije kvario.

Potrajaće vam i celo proleće i leto ako dodate u njega jedan sastojak.

Zapišite ovu pripremu kako bi znali.

foto: Bakina kuhinja

Novi recepti za kiseo kupus obično počinju rečima - na toliko i toliko kupusa (ili vode) ide toliko soli... Međutim, stari domaćini nikada nisu kupovali so baš po takvoj meri, već je u kući morala da postoji dovoljna rezerva.

Oni su se za ostavljanje kupusa za zimu počinjali na sledeći način - kupovinom najboljeg kupusa! Idealno bi bilo da prvo kupite jednu ili dve glavice i proverite da li kupus ima slatkast ukus. Ako ima, to je pravi, a ako malo ljuti, bolje ga potrošite za salatu ili kuvanje, a za burence tražite neki drugi. Takođe, proverite da slučajno nema puževa golaća u glavici, jer ako je rod takav, kiseli kupus se neće održati.

foto: Bakina kuhinja

Dobre su one sorte koje imaju tanje "žile", a poslovično su najbolji "futoški" i "srpski melez." Kad odaberete pravi kupus, očistite ga temeljno od spoljnih listova a onda zarežite svaki koren "na krst" i izvadite sredinu što više možete. U svaku izdubljenu glavicu sipajte po kašičicu soli, pa ih ređajte pažljivo jednu uz drugu.

Glavice ne smeju da se pritiskaju, ali ni da budu suviše labavo spakovane. Otvor u korenu, u kome je so, ostaje okrenut na gore. Dok ređate glavice, sa strane uglavite i plastično crevo koje treba da ide od dna do vrha bureta. Služiće za pretakanje rasola.

foto: Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja

Kad poređate glavice, postavite plastičnu rešetku ili čamove daščice i pritisnite kamenom i ostavite preko noći da kupus odstoji. Ako sutradan može da se doda još neka glavica, popunite bure još malo. Razmutite so u hladnoj vodi, tako da ukus bude neprijatno slan.

foto: Bakina kuhinja

Prelite kupus, zatvorite i već sutradan proverite da li treba dodati još presolca. Čim počne da se oseća izmenjen miris, počinje pretakanje i ono se obavlja svaki dan. Crevom izvući pun lonac presolca sa dna bureta, pa ga preliti odozgo preko kupusa. Ponoviti proceduru nekoliko puta.

Kada kupus dostigne željeni nivo kiselosti, dodajte u bure vinobran, prema uputstvu na kesici a u skladu s količinom kupusa. Dok čekate da se ukiseli, možete spremiti manje bure ili neku veću teglu ribanca.

(Espreso/Lepa i srećna)