NJAMI
SVI SE UTRKUJU ZA STARI RECEPT ZA UŠTIPKE: Nikad ukusniji doručak nećete jesti, ZAPIŠITE ovo odmah
Iako dosta liče na krofne, forma uštipaka je jednostavna. Mogu da se služe i slatki i slani, a evo kako da ih napravite po starom bakinom receptu.
Sastojci:
300 g brašna
2 veće jabuke
2 jajeta
100 ml mleka
50 ml kisele vode
20 ml ulja
1 kesica praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera
4 kašike šećera
1 kašičica cimeta
prstohvat soli
Priprema:
Jabuke oljuštite i narendajte na sitnije rende, pa ih pospite kašikom šećera i cimetom. Odvojite belanca, pa ih umutite da dobijete čvrst sneg. Žumanca umutite sa preostalim šećerom da zapene, pa dodajte ulje, mleko, a zatim i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Na kraju sipajte kiselu vodu i mikserom sve umutite da dobijete ujednačenu smesu.
Lagano dodajte belanca i jabuke koje ste ocedili od viška soka. U dobro zagrejano ulje kašikom vadite po malo testa i lagano spuštajte. Pržite nekoliko minuta sa obe strane dok ne dobiju lepu rumenu boju. Vadite ih na ubrus da se ocede od viška ulja, a po želji ih pre služenja pospite šećerom u prahu.
(Espreso/Krstarica)