OPREZ
MNOGI SRBI IMAJU OVU BAKTERIJU, A AKO SE NE LEČI PRAVILNO, MOŽE DA DOĐE DO KARCINOMA: Doktor Voja upozorio!
Kineski stručnjaci su se bavili ovom temom, navodeći da se vrlo lako prenosi unutar jedne porodice
Gastroenterolog profesor dr Vojislav Perišić u jutarnjem programu govorio je zašto se helikobakterija najčešće dobija u detinjstvu, da li je preventiva u ovom slučaju važna i šta najčešće podrazumeva.
U svom dugogodišnjem iskustvu dr Perišić se susretao sa ovim problemom , ali se osvrnuo na 1985. godinu kada je devojku sa krvarećim čirom na želucu, zaraženu ovom bakterijom , izlečio Amoksicilinom, antibiotikom, što je u to vreme bilo kako navodi Perišić bombastično, da se krvareći čir izleči za 15 dana.
To je bakterija koja samo u ekstremima pravi krvareće čireve u dvanaestopalačnom crevu i želucu, a u najtežim slučajevima daje karcinom želuca.
- Upravo zahvaljujući ovoj metodi Britanci, gde sam ja radio 14 godina, su rekli da vrlo malo imaju karcinoma želuca jer leče tako helikobakter. To je statički vrlo značajno, manje zbog krvarenja, više u prevenciji raka želuca.
Kineski stručnjaci su se bavili ovom temom, navodeći da se vrlo lako prenosi unutar jedne porodice, da se helikobakter načešće dobija u detinjstvu i on spontatno ne nestaje.
- Statistika kaže da od pete godine počinje naseljavanje helikobaktera u želucu, tada već 5 odsto dece imaju helikobakter koji se povećava za jedan procenat svake godine. Sve počinje nejasnim bolovima u želucu, gorušicom, slab apetit, gubitak u telesnoj težini, ekstremi su masovno krvarenje. Od zdrave osobe dolazimo do toga da se javljaju crne stolice i krvarenje, a zatim nastaje akutni čir, ali to su ekstremi.
Problem je što se ljudi u Srbiji najčešće leče sami, svi imamo u kući kutiju sa lekovima, tu je na spisku obavezna soda bikarbona koju ljudi piju iz dana u dan jer im smanjuje tegobe.
- Kad neko ima čir, hiperaktivni gastritis, soda bikarbona neutralizuje problem samo pola sata, prema tome to je problem koji se mora lečiti ozbiljno , sa tri antibiotika- kaže Perišić.
- Sve bakterije ne vole kiselu sredinu, vole alkalnu sredinu, ali to nije slučaj sa helikobakterom pa moramo maksimalno smanjiti lučenje kiseline u želucu- zaključuje dr Perišić.
(Espreso / Pink)