VAŽNO
DR PERIŠIĆ OTKRIO ŠTA MORATE DA URADITE SA PIRINČEM POSLE 2 SATA: Tu stalno grešite, a veoma je OPASNO
Pirinač je izuzetno zdrava namirnica. Može da se koristi u lečenju probavnih smetnji, a Perišić je naziva carskom hranom
Gastroenterolog Vojislav Perišić je u svom gostovanju na TV Prva otkrio kako treba jesti pirinač i koje namirnice nikako treba podgrevati.
Pirinač je izuzetno zdrava namirnica. Može da se koristi u lečenju probavnih smetnji, a Perišić je naziva carskom hranom.
"Riža (pirinač) se servira mlaka, zato što se bolje vari mlaka riža od hladne riže. Ona mora biti topla ne od podgrevanja, nego od pripreme. Nakon dva sata od pripreme ona se baca."
"U Japanu sam bio dve godine. I kada putujemo kroz Japan vidimo pored svake kuće na svakoj parceli da gaje rižu. Riža je u vodi i mulju, što predstavlja rizik kontaminacije koju ćemo mi da skinemo. Pirinač koji je veoma čist je i veoma skup."
Perišić se osvrnuo na blagodeti pirinča.
"Riža je lako svarljivi proteini, hipoalergeni proteini. U Japanu nema mnogo hipertenzije, dijabetesa, ateroskleroze, šizofrenija, i to zbog riže, ali ima mnogo apopleksije (krvarenja u mozgu)"
Razlog ove pojave je što Japanci ne unose dovoljno proteina.
Razlika između integralnog i belog pirinča
Integralna riža se teže vari, ali mogućnost kontaminacije je veća. A postoji razlika i u ukusu. Kočanski i sicilijanski oriz su najukusniji.
Perišić navodi da takođe ne smemo da podgrevamo pečurke, krompir, piletinu, jaja i spanać.
Krompir
"Ako jedemo krompir, trebalo bi da ga obarimo, oljuštimo, udubimo u centru i stavimo malo putera. Odlično se vari. Pire krompir nikako ne treba podgrevati. Ako pire promeni boju, ne treba ga jesti" kaže Perišić.
"Spanać treba jesti svež", dodaje.
(Espreso)