recept
ŠPANCI SAMO OVAKO PRAVE SPANAĆ: Po ovome se razlikuje od RECEPTA NAŠIH BAKA, u Sevilji ZNAJU ŠTA RADE (RECEPT)
Seviljska originalna receptura za pravljenje spanaća
Jedan specijalitet iz Sevilje možete prepoznati i na našim trpezama. To je jelo od spanaća.
Naravno, mi spanać pravimo prema recepturi naših baka, dok se u Sevilji pravi uz leblebije i jaja.
Ono što zaista daje ukus ovom jelu je slatka paprika i mleveni kim, a po želji možete da dodate i druge začine. Poslužite sa hrskavim hlebom i eto ideje za savršen obrok u bilo koje doba dana.
Sastojci:
90 ml maslinovog ulja
1 crni luk
4 čena belog luka
1 kašičica slatke paprike
1/2 kašičice mlevenog kima
4 paradajza
440 g leblebija (iz konzerve)
300 g spanaća
60 ml bujona od povrća
2 jajeta
Priprema: Leblebije procedite, pa isperite hladnom vodom. U tiganj sipajte 30 ml maslinovog ulja, pa dodajte sitno seckani luk. Kada omekša začinite slatkom paprikom i mlevenim kimom, pa promešajte i dodajte mleveni beli luk. Paradajz izrendajte, pa posle minuta dva dodajte u tiganj.
Smanjite temepraturu i dodajte opran spanać. Promešajte, pa dodajte i leblebije, kao i bujon od povrća. Ostavite par minuta na tihoj vatri. Za to vreme u drugom tiganju zagrejte 60 ml ulja, pa kada se zagreje sipajte jedno po jedno razbijeno jaje (kao da pravite jaje na oko).
Ostavite 2-3 minuta, pa izvadite, a onda posolite i pobiberite. Sipajte smesu sa spanaćem u posudu i stavite jaja preko. Poslužite.
(Espreso/ Stvar ukusa)