recept
BAKLAVU MOŽETE SPOJITI SA OVOM POSLASTICOM: Velika pomama za RECEPTOM, 2 U 1, nećete ZAŽALITI (VIDEO)
Nova fantazija od slatkiša oduševila je zajednicu društvenih mreža
Omiljeni slatkiši na našim prostorima, a da nisu kupovni, jesu baklava i čizkejk. Jedan slatkiš hrskav i hranljiv, drugi kremast i osvežavajući.
Nekad nam se jede jedno, nekad drugo, a nekad oba. Novi recept koji je postao hit na društvenim mrežama objedinjuje ta dva!
Naime, reč je o ideji italijanske poslastičarke Kjare koja je recept za ovu božanstvenu tortu objavila na TikToku i Instagramu. Priprema možda nije najlakša, ali se svakako isplati.
U receptu se koristi mešavina lešnika i pistaća, ali ako želite, možete da ih zamenite orasima ili da upotrebite samo jednu vrstu orašastih plodova.
Potrebno je:
Za krem:
- 400 g maskarpone sira
- 200 g sirnog namaza
- 200 g šećera
- 2 jaja
- 100 g grčkog jogurta
- 50 g brašna
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za hrskavu koricu:
- 10/15 listova testa za savijače
- 100 g krupno naseckanih lešnika
- 30 g naseckanih pistaća
- 50 g maslaca za premazivanje
- manji komadić maslaca
Za sirup:
- 118 g vode
- 50 g šećera
- 70 g meda
- ekstrakt vanile po želji
Priprema:
Pripremite krem tako što ćete da umutite mikserom jaja, šećer i brašno. Dodajte kremasti sir, sirni namaz, grčki jogurt i ekstrakt vanile, mešajte tek toliko da se sastojci sjedine.
Kada je reč o slaganju torte, najpre dobro premažite dno okrugle posude za pečenje maslacem. U posudu dodajte dva lista testa za savijače tako da oblože dno i stranice.
Premažite ih maslacem, pospijte lešnicima i pistaćima. Dodajte još dva lista testa tako da pokriju nepokrivene delove posude, ponovo premažite maslacem i zatim dodajte orašaste plodove.
Postupak ponovite dok ne dođete do poslednjih kora koje je potrebno da samo stavite, ne i da ih premazujete.
Ulijte smesu za čizkejk preko kora, a višak kora koje vise preko ivice posude odsecite nožem. Možete i da ih presavijete preko smese za čizkejk.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C, oko 40 minuta ili dok kore i smesa ne poprime zlatnu boju.
Dok se kolač peče, pripremite sirup tako što ćete da zakuvate sve sastojke u loncu dok ne dobijete gustu smesu. Jednom kada je torta pečena, izvadite je iz rerne i dok je još vruća prelijte sirupom, ali pokušajte sirup da izlijete samo na koru, međutim, ako se malo prolije po siru nije problem. Ostavite kolač u kalupu da se ohladi barem dva sata u frižideru.
Ukoliko se ipak odlučite za originalnu recepturu, Espreso je pisao i o takvoj vrsti čizkejka.
(Espreso/ Blic Žena)