Pita, Foto: Printscreen/Youtube/Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

topi se

U JUGOSLAVIJI SE PORED LADNJAČE, PRAVILA I OVA VRSTA PITE: Nosi jedno od NAJČUDNIJIH IMENA, a i danas je POZNATA

Osim pite ladnjače za koju znamo da se redovno sprema, pravi se i još jedna koja ima čudno ime

Objavljeno: 05.02.2023. 09:46h > 09:48h

Znamo da se jela iz Jugoslavije i dan danas prave, jer stare domaćice imaju zapisane sve vredne recepte.

Osim pite ladnjače za koju znamo da se redovno sprema, pravi se i još jedna koja ima čudno ime.

Teško da biste pogodili o kojoj se radi.

foto: Printscreen/Youtube/ Valentina Vuk Mašković

Srbi obožavaju pite i danas postoji toliko recepata, a ne zna se koji je lepši. Naravno, najpoznatija pita je burek, ali i ona sa zeljem, mesom ili krompiruša koja su jednako ukusne. Nebitno je da li koristite gotove kore ili ih sami razvlačite, pita je uvek dobrodošla na svakoj trpezi. Jugoslovenske domaćice su nekada pravile propeć, pitu koja je sada zaboravljena, a toliko je ukusna da se nećete zaustaviti na jednom parčetu.

Sastojci:

400 g brašna

foto: Printscreen/Youtube/ Valentina Vuk Mašković

100 g masti

4 jajeta

350 g belog sira

500 ml mleka

200 ml vode

Priprema: Vodu pomešajte sa brašnom i dodajte kašiku masti. Umestite testo i podelite na 5 delova. Razvucite svaki deo testa na krug veličine tanjira. Istopite mast, pa na prvo testo sipajte 2 kašike vrele masti i tako poređajte testo i mast dok ne utrošite četiri testa.

foto: Printscreen/Youtube/ Valentina Vuk Mašković

Četvrto testo se ne premazuje mašću. Razvucite testo da bude veće od tepsije u kojoj ćete peći. Stavite testo u tepsiju, a ivice neka budu preko nje. Umutite jaja, mleko i sir i pola smese sipajte preko testa.

Zatim stavite peto testo i razvucite tako da pokrije ceo fil, pa onda sipajte ostatak fila. Krajeve pite koji vire preko tepsije ubacite unutra. Pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 20 minuta.

(Espreso)