SAVET
DODAJTE MALO 1 SASTOJKA U KUPUS RIBANAC I NEĆE SE POKVARITI: Naši STARI su samo taj TRIK koristili za KISELJENJE
Međutim i on zna da propadne ako se ne pripremi kako treba
Pored kiseljenja kupusa u glavicama, domaćice redovno spremaju i kupus ribanac.
On se sprema brže, pa ukućani ne moraju dugo da čekaju da se ukiseli.
Međutim i on zna da propadne ako se ne pripremi kako treba.
Morate da zapišete jednu caku.
Da li možete da zamislite zimnicu bez ajvara ili kiselog kupusa? Kada je reč o kiseljenju kupusa, to je malo komplikovaniji proces i zahteva više vremena, ali zato možete da napravite kupus ribanac koji je odličan za salate i podvarak. Njegova priprema nije komplikovana, a može da se spremi i u stanu. Samo ga izrendajte i ostavite da stoji 7 dana, a nakon toga možete da jedete.
Sastojci: 4 kg svežeg kupusa
4 kašike soli
Priprema: Kupus sitno izrendajte, pa jednu glavicu rendanog kupusa dodajte u posudu i posolite (2 kašike soli). Dobro rukama promešajte da se sve sjedini, pa dodajte i preostali rendani kupus i posolite (još 2 kašike). Opet dobro promešajte i pokrijte nekom posudom, a preko stavite i krpu. Neka odstoji par sati na sobnoj temepraturi.
Kupusom punite sterilisane tegle i lepo pritisnite da pusti sav sok. Nemojte da punite tegle do kraja i pritisnite kupus da ne ispliva na površinu. Ne morate da koristite samo tečnost od kupusa, možete da dodate i malo obične vode, pogotovo ako je kupus preslan. Tanjiriće poklopite tegle i ostavite na polici. Tako držite 7 dana. Nakon toga dobro zatvorite poklopcem.
(Espreso/Stvar ukusa)