POSLASTICA
DODAJTE OVAJ SOK U VANILICE I OD SADA ĆETE IH STALNO TAKO SPREMATI: Prave STARINSKE na kojima su odrasle GENERACIJE
I danas se često sprema na slavama, naročito kada je post
Svi se rado sećaju kolača iz detinjstva - vanilica.
Naše bake redovno spremaju tu poslasticu.
I danas se često sprema na slavama, naročito kada je post.
Ovaj starinski recept ćete odmah zapisati.
Sastojci
Potrebno je:
200 g masti
3 kašike šećera
1 jaje
1 žumance
1/2 limuna - sok
1 limun - kora
450 g brašna
2 kesice vanilin šećera
250 g šećera u prahu
250 g džema od šljiva
Priprema
Umutiti mast sa 3 kašike šećera, jednim celim jajetom i jednim žumancetom, sokom od polovine limuna i narendanom korom od jednog limuna (koru rendati na sitno rende).
Dodati 450 g brašna i zamesiti testo.
Pobrašnjaviti radni deo i razvući testo. Rernu zagrejati na 180 C.
Modlicama vaditi vanilice, ređati ih na pleh i peći u namašćenom plehu dok ne porumene. Ispečene vanilice ostaviti da se prohlade.
U velikom dubokom tanjiru pomešati vanilin šećer i šećer u prahu. Prohlađene vanilice tretirati na sledeći način: Jednu vanilicu premazati džemom i preklopiti drugom vanilicom. Ovako formiranu vanilicu uvaljati u prethodno pomešanom prah šećeru i vanilin šećeru.
(Espreso/Recepti.com)