Sarma na tanjiru, Foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

preukusna je

NAPRAVITE SARMU ZA DUPLO BRŽE VREMENA NEGO DO SADA: Biće vam ŽAO što niste znali ovaj NAČIN UVIJANJA (RECEPT)

A, postoji caka i kako da bude mekana

Objavljeno: 04.02.2023. 10:53h

Iako su prošli praznici, domaćice i dalje uživaju da spremaju sarmu za svoje ukućane.

Da bi skratile sebi muke, od sada ćete stalno uvijati sarmu na jedan način.

Retko ko zna da ne postoji lakši način.

foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

Sarma je tradicionalno jelo, koje se uglavnom pravi od kiselog kupusa, mlevenog mesa i pirinča tako što se meso i pirinač uviju u jedan list kupusa. U pojedinim krajevima Srbije sarma se uvija u lišće vinove loze, a nadev se pravi od pirinča proprženog na luku.

Na ovakav način se spremaju za vreme posta. Sarma je često jelo na srpskim svetkovinama i veseljima.

foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

Na ovakav način se spremaju za vreme posta. Sarma je često jelo na srpskim svetkovinama i veseljima.

Priprema:

Glavici kupusa odstranite koren,stavite u šerpu sa vodom i u tu rupu sipajte mleko. Kuvajte dok ne omekša. Za to vreme pripremite sos tako što ćete u tiganju propržiti luk i mleveno meso, dodajte potop pirinač i sipajte vodu. Kada se pirinač skuva začinite i dodajte paradajz pastu.

foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

Ostavite da se malo prohladi. Gotovom kupusu odstranite listove, uzmite list kupusa, stavite u veliku šolju tako da malo viri sa rubova. Stavite kašiku-dve fila zavisno od veličine lista. Poklopite delovima listova koji vire preko šolje. Okrenite napako i istresite u vatrostalnu posudu. Tako uradite sa preostalim filom i kupusom.

Napravite sos: Papriku, paradajz i šargarepu iseckajte i stavite u šerpu. malo propržite na puteru papPrelijte vodom, dodajte beli luk i kuvajte dok ne omekša. Na kraju izblendajte štapnim mikserom, posolite i prelijte preko paprika. Peče se u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30-40 minuta.

(Espreso/Stvar ukusa)