Dinstanje luka, Foto: B. Yarvin / Alamy / Alamy / Profimedia

ODLIČNO

EVO KAKO DA PRŽITE LUK, A DA NE USMRDITE CELU KUĆU: To su radile STARE DOMAĆICE, jednostavno je

Zbog mirisa koji se oslobađa tokom dinstanja, priprema jela koja u sebi sadrže luk nije baš omiljena.

Objavljeno: 03.02.2023. 10:18h

Prilikom dinstanja dominiraće miris luka, koji će se uvući u celu kuću, kosu i garderobu.

Glavni krivac neprijatnih mirisa je oslobađanje sumpora iz luka, do kojeg dolazi prilikom termičke obrade. Ipak, postoji način pomoću kojeg se neprijatan miris može izbeći.

Glavni saveznik u borbi protiv jakog mirisa luka jeste soda bikarbona.

Nakom seckanja crnog luka, potrebno je spustiti ga u tiganj sa zagrejanim uljem i jednog kafenom kašičicom sode bikarbone. Ukoliko se radi o većoj količini luka, više od pola kg, potrebno je dodati supenu kašiku sode. Luk dinstati kao i inače.

foto: Profimedia

Još jedna dobra stvar jeste što će se luk zgusnuti, te će biti lakši za varenje. Takođe, moguće je izbeći upotrebu zaprške, jer će soda bikarbona lepo zgusnuti luk i postići isti efekat kao zaprška.

Ovaj trik takođe koriste i profesionalni kuvari.

(Espreso/Krstarica)