Zaprška, Foto: Prihntscreen/Youtube/My kitchen Tanja

POSTOJI

TAJNA NAJZDRAVIJE ZAPRŠKE SE KRIJE U 100 GRAMA JEDNE NAMIRNICE: Srbi je obožavaju, ali za ovo do sada NISU ZNALI

A, malo ko zna da može da se napravi na zdraviji način

Objavljeno: 02.02.2023. 21:23h

Zaprška se danas sprema uglavnom za većinu jela.

Domaćice koristite tradicionalni način koji podrazumeva brašno, ulje i alekvu papriku.

A, malo ko zna da može da se napravi na zdraviji način.

Od sada ćete je stalno ovako praviti.

Ova namirnica je najbolja zamena za nezdravo proprženo brašno. Reč je o lagano svarljivoj mahunarki koja u 100 grama suvog ploda obuhvata oko 330 kalorija i otprilike 24 grama belančevina biljnog porekla.

Sočivo nije potrebno potapati satima pre termičke obrade, kao što je to slučaj sa leblebijama ili graškom, a da biste je skuvali, potrebno je svega 15-ak minuta.

Šta treba uraditi?

Isperite crveno sočivo u hladnoj vodi kako biste uklonili eventualne nečistoće i dodajte ga u čorbu, pasulj ili neki drugi umak 15 do 20 minuta pre kraja kuvanja.

Tokom termičke obrade sočivo će „popiti“ dobar deo tečnosti u šerpi i raspasti se te tako zgusnuti jelo koje pripremate.

Ako vam se ne sviđa ljuskasta tekstura skuvanog sočiva, uronite mikser u lonac ili prebacite jelo u blender i miksajte sve dok ne dobijete kremastu i gustu tečnost.

Koliko sočiva je potrebno za zgušnjavanje jela?

Upotrebite 100 grama suvog crvenog sočiva na 500 ml do 1 l tečnosti poput vode ili bujona. Količina sočiva će varirati zavisno od toga šta sve stavljate u supu ili tečnost i koliko želite da bude gusto.

Sočivo će se potpuno raspasti i nećete ga osetiti u jelima.

(Espreso/Krstarica)