SJAJNO
POMEŠAJTE SURUTKU I LIMUN, EVO ŠTA ĆE SE DESITI: Efekat će vas ostaviti bez daha
Surutka sa limunom se koristi za poboljšanje varenja, reguliše holesterol i eliminiše stres...
Surutka, nusproizvod koji nastaje prilikom pripremanja sira bogat je mlečnom kiselinom i enzimima, ali i visokovrednim belančevinama, vitaminima (B6, B2, B12, K, C), mineralima (kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor), amino-kiselinama, a pored toga ima nisku kaloričnu vrednost.
Vekovima se koristi kao sredstvo za podsticanje apetita i poboljšanje varenja, a savremena nauka dokazala je da, osim toga, sprečava pojavu hipertenzije, moždanog i srčanog udara, reguliše holesterol, povećava mišićnu masu, jača imunitet...
Surutka u prahu se dobija industrijskom preradom mleka i ne može da konkuriše domaćoj surutki.
Kako se pravi surutka sa limunom:
Prokuvati litar mleka i dok je još vrelo, dodati sok od jednog limuna.
Ostaviti da odstoji neko vreme, dok se ne odvoji providna zelenkasta tečnost (surutka) koju treba presuti u flašu i odložiti u frižider.
Ono što preostane jeste ukusan, mladi domaći "rikota" sir.
Uzima se jedna manja ili veća kašika surutke i stavlja se u 2 dl vode (jedna čaša) i pije se uz svako jelo. Ovo će naročito pomoći osobama koje su sklone gorušici.
Istraživanja na Bostonskom univerzitetu pokazala su da surutka kao lek može da spreči bolest osteoporozu, jer ona nadoknađuje belančevine čiji nedostatak dovodi do poroznosti kostiju.
(Espreso/Lepa i Srećna)