ukus detinjstva
GENERACIJE SU ODRASLE NA OVOM KOLAČU, PRVI ZALOGAJ BUDI NAJLEPŠE USPOMENE: Sočne LEDENE KOCKE po receptu NAŠIH BAKA
Napravite ledene kocke pomoću 2 super trika i oduševite ukućane
Jedan od najlepših kolača svakako su ledene kocke. Mekani biskvit sa kakaom, natopljen šećernim sirupom, pa preko mirisni beli fil i na kraju čokoladna glazura - prosto se topi u ustima.
Ne postoji ništa lepše, a na ovom kolaču su odrasle mnoge generacije i često se služio na svečanim trpezama. Ledene kocke možete da napravite i u posnoj varijanti, ali ipak je nadaleko čuvenija mrsna.
Postoje 2 trika koji će ovaj već ukusan kolač samo poboljšati, a to je dodavanje vanilin šećera u fil koji će ga učiniti mirisnim, a dok pravite glazuru obavezno dodajte mleko jer će ono sprečiti da popuca.
Sastojci:
7 jaja
7 kašika šećera
3 kašike kakaoa
10 kašika brašna
Za sirup:
100 ml vode
2 kašike šećera
Za fil:
600 ml mleka
8 kašika brašna
100 g + 8 kašika šećera
1 margarin
2 kesice vanilin šećera
Za glazuru:
100 g čokolade
2 kašike ulja
1 kašika mleka
Priprema:
Odvojite žumanca od belenaca, pa kratko mutite belenaca i postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Postepeno dodajte žumanca i nastavite da mutite.
Sipajte prosejano brašno sa kakaom i lagano umešajte. Sipajte smesu na pleh koji ste obložili pek papirom, pa poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Ostavite da se ohladi u plehu.
U mleko dodajte brašno i 8 kašika šećera i vanilin šećer, pa dobro promešajte da ne ostanu grudvice. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi.
U maragarin koji ste penasto umutili sa šećerom dodajte ohlađeni fil, nemojte obrnuto.Sjedinite mikserom. Preko ohlađene kore sipajte sirup koji ste napravili tako što ste pomešali vodu i šećer, pa ostavili da proključa.
Zatim premažite filom i lepo poravnajte. Otopite čokoladu sa mlekom i uljem, pa prelijte preko kolača. Poravnajte i stavite u frižider da se stegne.
(Espreso/Stvar ukusa)