Voće, Foto: Profimedia

pažnja

MOŽE BITI OPASNO AKO IH DRŽITE NA HLADNOM: Ovo voće nikako NEMOJTE STAVLJATI u FRIŽIDER

Isto se odnosi i na povrće

Objavljeno: 02.02.2023. 09:29h

Sveže voće i povrće su najvažniji za zdravlje svakog člana porodice, posebno za decu.

Međutim treba da vodite računa na koji način ih skladištite.

Dok je neku hranu najbolje da odmah stavite u fridžider, neka je bolje da stoji na sobnoj temperaturi, da se ne bi brzo pokvarila i da bi sačuvala svoje nutritivne vrednosti.

foto: Printscreen/Youtube/ Sašina Kuhinja

Voće koje ne bi trebalo da ostavljate u frižideru

Višnje, banane, kivi, mango, dinja, breskva, kruška, ananas, šljiva, nektarine su neke od namirnica koje nikako ne bi trebalo da držite u frižideru, jer će propasti, a neke će brzo i sazreti. Ali, ako su već potpuno zrele, možemo im na nekoliko dana produžiti rok trajanja, ako ih stavimo u frižider. Možda ste primetili da kada zrele banane stavite u frižider, njihova kora će potamneti, ali će one i dalje biti dobre za jelo.

Povrće kom nije mesto u frižideru

Beli i crni luk imaju koru koja im je dobra zaštita i možete ih držati na sobnoj temperaturi. Ali jednom kada uklonite koru, trebalo bi da ih odložite u frižider i nikako u blizini krompira, jer on može da podstakne klijanje.

Krompir i batat nikada ne bi terebalo da završe u vašem frižideru, zato što može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme. Hladnija temperatura u frižideru može da pretvori skrob u krompiru u šećer.

foto: Emilija Jovanović

Krompir je najsigurnije da ostavite na hladnom i tamnom mestu gde je dostupan vazduh i nikako u plastičnoj kesi. Paradajz bi isto tako trebalo da bude na sobnoj temperaturi, čak i kada je potpuno zreo. Hlađenjem će izgubiti na ukusu. Ista situacija je i sa tikvicama i bundevama.

Šta stavljati u frižider

Ako povrće i voće stavljate u frižider držite ih odvojenim u posudama ili kesama. Nemojte da razne namirnice stavljate u istu posudu. Od voća slobodno u frižider stavite citrusno, jabuke, bobičasto voće…. Hlađenje će dobro doći i salati, šparglama, cvekli, kelju, šargarepi, celeru, pečurkama i krastavcu.

(Espreso/Yumama)