KO BI REKAO
DOKTORKA OTKRILA KOJI ALKOHOL NAJMANJE OŠTEĆUJE JETRU: Ni u snu ne biste pogodili KOJE PIĆE je U PITANJU
Jetra proizvodi žuč, koja olakšava varenje, pretvara glukozu u glikogen i podstiče gvožđe na stvaranje crvenih krvnih zrnaca, što su samo neke od njenih uloga.
Jetra je takođe jedini organ u telu koji se neprestano obnavlja. No, to ne znači da nije ničim opterećena. Puno masti, malo kretanja i redovno ili prekomeran unos alkohola – sve to opterećuje organizam. Kada je oštećenje ćelija preveliko, javlja se bolest.
Mnoga istraživanja pokazuju da je alkohol glavni činilac u razvoju bolesti jetre, među kojima se izdvaja ciroza.
Previše alkohola, bilo kog, doprinosi razvoju bolesti jetre ili povećava komplikacije povezane s jetrom, upozorava dr Nensi Reau, direktorka odeljenja za transplantaciju i šefica odeljenja za hepatologiju Medicinskog centra Univerziteta Raš u Čikagu.
No, kako kaže spomenuta doktorka, kako potpuna apstinencija nije praktična, postoji piće koje bi mogla da preoruči. Ako imate zdravu jetru i inače ste zdravi, crno vino je piće koje bi ona izdvojila. Dokazano je da sadrži antioksidanse i polifenole, te stoga ima drugačiji efekat na zdravlje jetre.
(Espreso/Nova.rs)