Prženice na tanjiru, Foto: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja

SAVET

DA VAM PRŽENICE NE BI BILE SUVE 1 SASTOJAK NIKAKO NE SMETE DA STAVLJATE U NJIH: Trik koji NIKO NE ZNA

Ovaj recept ćete zapisati, jer jedan trik otkiva kako da ne budu suve

Objavljeno: 01.02.2023. 16:59h > 17:02h

Retko koje dete ili odrasla osoba može da odoli prženicama.

Generacije su odrasle na tom doručku.

Ovaj recept ćete zapisati, jer jedan trik otkiva kako da ne budu suve.

foto: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja

Savršene prženice su hrskave na ivicama, a nežne i mekane u sredini, ne treba da budu previše masne, ali ni suve, a takođe nije dozvoljeno da budu pregorele ili nedovoljno pečene. Sigurno vam nikada nije pošlo za rukom da dobijete baš takve - bez ijednog navedenog kiksa!

A stvar je samo u pažljivoj pripremi, strpljenju i trikovima iskusnih majstora, koje vam sada i donosimo. Dakle, ako su vam prženice gnjecave, zagorale ili pak "žive", evo gde grešite i kako to da popravite.

Sečete hleb isuviše tanko

Ako su kriške suviše tanke, hleb može lako da se raspadne jer je smesa od jaja "teška". Kriške bi trebalo da budu debele oko santimetar i po.

foto: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja

Koristite svež hleb

Uvek je bolje koristiti hleb koji je odstojao bar jedan dan.

Pržite ih na maslacu

Maslac gori na visokim temperaturama, pa je daleko bolje ipak koristiti biljno ulje.

Ne koristite mleko

Premda ovo kod nas nije uobičajena praksa, prženice ipak budu mnogo ukusnije kada se u smesu sa jajima doda i mleko, i to punomasno.

Stavljate previše jaja

foto: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja

Neka okvirna formula za pripremu smese od jaje jeste da na dve kriške hleba treba iskoristiti četvrtinu šoljice mleka i jedno jaje.

Zaboravljate začine

Prstohvat kima, bibera ili malo parmezana u smesi učiniće obične prženice "remek delom", a ako volite slatku varijantu neka to budu cimet, vanila ili šećer u prahu.

Nestrpljivi ste

Ulje mora da bude vruće kako prženice ne bi upile previše masnoće. Pecite ih na srednje jakoj vatri po nekoliko minuta sa svake strane.

(Espreso/Stvar ukusa)