obratite pažnju
DR OBRADOVIĆ UPOZORILA SVE NA KONZERVANS U ZIMNICI: Ovo NIKAKO ne smete DA RADITE 40 DANA od KISELJENJA
Uvek se postavlja pitanje koliko je konzervans zdrav
Postoje razni načini za pravljenje zimnice, ali uglavno domaćice koriste konzervans kako bi ona mogla duže da stoji.
Uvek se postavlja pitanje koliko je to zdravo.
Doktorka Biserka Obradović je objasnila sve o ovoj temi u jutarnjem programu.
Iako se sada mnoge domaćice odlučuju više za kupovnu zimnicu nema ničeg lepšeg od domaće. Ona se ranije uvek pripremala u društvu, i predstavljala je povod za okupljanje i druženje. Ono što domaću zimnicu razlikuje od kupovne je što domaćice same određuju da li će i koliko staviti konzervansa i vinobrana i da li će izvršiti proces pasterizacije i sterilizacije.
Sterilizacija je proces gde pune tegle stavljamo na temperaturu preko 100 stepeni, a pasterizacija stavljanje tegli sa povrćem na temperaturu od 50-70 stepeni. Nakon sterilizacije tegle zatvaramo i okrećemo naopako da bi se uništile sve bakterije koje se nalaze na poklopcu.
Specijalista opšte medicine doktorka Biserka Obradović je gostujući uživo u jutarnjem programu TV Prva, otkrila koje je povrće najzdravije da se stavlja u zimnicu, ali i koje opasnosti nosi stavljanje konzervansa i vinobrana u istu.
Specijalista opšte medicine doktorka Biserka Obradović je gostujući uživo u jutarnjem programu TV Prva, otkrila koje je povrće najzdravije da se stavlja u zimnicu, ali i koje opasnosti nosi stavljanje konzervansa i vinobrana u istu.
Kada govorimo o najzdravijem povrću za kiseljenje tu prednjače paprike i kupus, a potom i šarena mešana turšija u koju obično stavljamo karfiol, krastavce, šargarepu. Svo ovo povrće je bogato vitaminom C, a poznato je da je on naša pokretačka snaga i važan je za odbranu od virusa i prehlada. Zato ga je potrebno jesti najviše tokom zime, a najpre ćemo ga naći u turšiji i kiselom kupusu.
(Espreso/Prva TV)