RECEPT
JUGOSLOVENI SU ŽIVELI NA OVOJ PITI SA ČUDNIM IMENOM: Bila je ultra popularna, A DANAS JE SE NE SEĆA NIKO ISPOD 60
Umutite sastojke, pa ih ispecite i napravite zaboravljenu pitu ladnjaču, baš kao što su pravile naše bake
U Srbiji se od davninva prave pite i proje.
Svaki kraj ima neki svoj specijalitet, tako da kod nas uvek možete probati razne pite iz različitih delova Srbije.
U Jugoslaviji se nekada često pravila pita ladnjača. Za nju su potrebni jednostavni sastojci, koji su i jeftini, pa je često mogla da se nađe na trpezi.
Danas je ova pita skoro zaboravljena, a toliko je ukusna da vredi da se sačuva od zaborava. Sve sastojke umutite i sipajte u tepsiju, pa ispecite i gotova je jedna od najlepših pita ikada.
Sastojci:
5 jaja
1 kašičica soli
500 ml mleka (može i kisela voda)
20 kašika brašna
6 kašika ulja
Priprema:
U posudi umutite jaja, pa dodajte so, mleko (ili kiselu vodu) i brašno, pa dobro sjedinite mikserom. Nauljite tepsiju (2 kašike), pa sipajte dobijenu smesu.
Preko smese sipajte preostalo ulje (4 kašike). Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.
(Espreso)