Pita, Foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

RECEPT

JUGOSLOVENI SU ŽIVELI NA OVOJ PITI SA ČUDNIM IMENOM: Bila je ultra popularna, A DANAS JE SE NE SEĆA NIKO ISPOD 60

Umutite sastojke, pa ih ispecite i napravite zaboravljenu pitu ladnjaču, baš kao što su pravile naše bake

Objavljeno: 01.02.2023. 15:20h

U Srbiji se od davninva prave pite i proje.

Svaki kraj ima neki svoj specijalitet, tako da kod nas uvek možete probati razne pite iz različitih delova Srbije.

foto: Bakina kuhinja

U Jugoslaviji se nekada često pravila pita ladnjača. Za nju su potrebni jednostavni sastojci, koji su i jeftini, pa je često mogla da se nađe na trpezi.

Danas je ova pita skoro zaboravljena, a toliko je ukusna da vredi da se sačuva od zaborava. Sve sastojke umutite i sipajte u tepsiju, pa ispecite i gotova je jedna od najlepših pita ikada.

Sastojci:

5 jaja

1 kašičica soli

500 ml mleka (može i kisela voda)

20 kašika brašna

6 kašika ulja

foto: Bakina kuhinja

Priprema:

U posudi umutite jaja, pa dodajte so, mleko (ili kiselu vodu) i brašno, pa dobro sjedinite mikserom. Nauljite tepsiju (2 kašike), pa sipajte dobijenu smesu.

Preko smese sipajte preostalo ulje (4 kašike). Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.

(Espreso)