POSLASTICA
OVAKO NAŠE BAKE SPREMAJU PRAVE SRPSKE KROFNE: Bez 1 SASTOJKA ih NE PRAVE, recept će svi ZAPISATI
One znaju tajnu najbolje pripreme
Krofnama niko ne može da odoli, a naročito onim domaćim koje prave naše bake.
One znaju tajnu najbolje pripreme.
Njihov recept vredi zapisati.
Starinski recept naših baka za prave srpske krofne morate zapisati, jer tako napravljenje su prosto neodoljive. Testo ispadne neverovatno vazdušasto, a zbog fenomenalno ukusa se sigurno nećete zadržati na jednoj. Ono što ih čini posebnim što se u njih stavlja kašika masti.
Sastojci:
250 ml mleka
20 g kvasca
1 žumance
1 kašika masti
2 kašike šećera
1/2 kasicice soli
korica limuna
oko 500 g brašna
Priprema:
Mleko zagrejte, pa dodajte izdrobljeni kvasac. Lepo rastvorite, pa ostavite 5 minuta da se aktivira. Dobro umutite mast sa šećerom, pa dodajte žumance, rendanu koru limuna, so, mleko i na kraju umešajte brašno. Umesite glatko testo i pokrijte krpom, pa ostavite da odmori nekih 40 minuta, piše Stvar ukusa.
Stavite testo na pobrašnjenu površinu i razvucite ga na nekih 7-8 mm debljine. Kalupom ili čašom vadite krofne i ređajte ih na pleh obložen pek papirom. Pokrijte i ostavite da odmori još 15 minuta. Zagrejte ulje, ali ne previše kako krofne ne bi izgorele. Spustite ih i poklopite, pa kada ih okrenete pržite bez poklopca. Gotove uvaljajte u prah šećer.
(Espreso/Stvar ukusa/Kurir Stil)