Krodne na tacni, Foto: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja

POSLASTICA

OVAKO NAŠE BAKE SPREMAJU PRAVE SRPSKE KROFNE: Bez 1 SASTOJKA ih NE PRAVE, recept će svi ZAPISATI

One znaju tajnu najbolje pripreme

Objavljeno: 31.01.2023. 21:12h > 21:14h

Krofnama niko ne može da odoli, a naročito onim domaćim koje prave naše bake.

One znaju tajnu najbolje pripreme.

Njihov recept vredi zapisati.

foto: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja

Starinski recept naših baka za prave srpske krofne morate zapisati, jer tako napravljenje su prosto neodoljive. Testo ispadne neverovatno vazdušasto, a zbog fenomenalno ukusa se sigurno nećete zadržati na jednoj. Ono što ih čini posebnim što se u njih stavlja kašika masti.

Sastojci:

250 ml mleka

20 g kvasca

1 žumance

1 kašika masti

foto: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja

2 kašike šećera

1/2 kasicice soli

korica limuna

oko 500 g brašna

foto: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja

Priprema:

Mleko zagrejte, pa dodajte izdrobljeni kvasac. Lepo rastvorite, pa ostavite 5 minuta da se aktivira. Dobro umutite mast sa šećerom, pa dodajte žumance, rendanu koru limuna, so, mleko i na kraju umešajte brašno. Umesite glatko testo i pokrijte krpom, pa ostavite da odmori nekih 40 minuta, piše Stvar ukusa.

Stavite testo na pobrašnjenu površinu i razvucite ga na nekih 7-8 mm debljine. Kalupom ili čašom vadite krofne i ređajte ih na pleh obložen pek papirom. Pokrijte i ostavite da odmori još 15 minuta. Zagrejte ulje, ali ne previše kako krofne ne bi izgorele. Spustite ih i poklopite, pa kada ih okrenete pržite bez poklopca. Gotove uvaljajte u prah šećer.

(Espreso/Stvar ukusa/Kurir Stil)