savet
DA VAM SE KUPUS RIBANAC NE BI POKVARIO OBAVEZNO MORATE DA GA PRELIJETE SA 1 NAMIRNICOM: Naši stari znaju CAKU
Da bi vam potrajao morate da zapišete jednu caku
Kupus ribanac se redovno sprema za zimnicu.
Njegova priprema je mnogo lakša od kiseljenja glavica kupusa.
Ono što može da bude problem jeste njegovo kvarenje.
Da bi vam potrajao morate da zapišete jednu caku.
Sastojci:
1,5 kilograma ljubičastog kupusa ili običnog
1 kašika soli
1 čaša vinskog sirćeta
2 limuna
4 čena belog luka
pola čaše vode za svaku teglu
Priprema:
Kupus isecite na trakice i stavite u činiju. Limun iscedite pa prelijte preko kupusa. dodajte i so, seckan beli luk i sirće. Mešajte rukama nekih par minuta da se ukusi sjedine i kupus malo omekša.
Zatim punite tegle od 1 litra kupusom. U tegle sipajte i sok koji je kupus otpustio dok ste ga mešali. Sipajte i po pola čaše vode u svaku teglu. zatvorite dobro, promućkajte i okrenite naopako. Već nakon 24 časa možete jesti kiseli kupus.
Napomena: Kada napravite kiseli kupus čuvajte ga na hladnom mestu, zaštićenom od sunca. Nakon što otvorite teglu čuvajte je u frižideru. Možete je čuvati u frižideru 2 meseca bez kvarenja.
(Espreso/Stvar ukusa)