Gibanica, Foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

ukusno

OVAKO SE PRAVI GIBANICA NA STARINSKI NAČIN: 1 SASTOJAK joj daje HRSKAVOST, nema BOLJEG RECEPTA

Domaćice imaju razne recepte, ali malo ko zna šta joj daje tu hrskavost

Objavljeno: 31.01.2023. 15:42h

Smi smo odrasli na starinskim receptima naših baka.

Gibanica je bila obavezno jelo za doručak ili večeru.

Evo jednog recepta za najhrskaviju gibanicu koju ste probali.

foto: Printscreen/Youtube/ Valentina Vuk Mašković

Sastojci:

1kg brašna

0.5kg ovčijeg sira

250g kajmaka

10 jaja

250g masti

1dl ulja

2dl mleka

Priprema:

FOTO: Printscreen/Youtube/ Valentina Vuk Mašković
FOTO: Printscreen/Youtube/ Valentina Vuk Mašković
FOTO: Printscreen/Youtube/ Valentina Vuk Mašković
FOTO: Printscreen/Youtube/ Valentina Vuk Mašković
FOTO: Printscreen/Youtube/ Valentina Vuk Mašković
FOTO: Printscreen/Youtube/ Valentina Vuk Mašković

Po tri male kore premažite mašću i složite jednu na drugu, pa razvlačite oklagijom da debljine kore za rezanca. Ovu koru pecite na plotni ili u pećnici sa obe strane. Kore će se odvojiti jedna od druge, tako da ćete dobiti tri pečene kore.

Isto uradite sa preostalim testom. Umutite 8 jaja, dodajte usitnjeni sir i kajmak i sve dobro izmešajte. Posebno otopite mast. Na dnu tepsije sipajte 1-2 kašike masti, složite kore i premazujte ih sirom. Na kraju umutite dva jaja sa mlekom i prelijte preko složene gibanice. Poprskajte mašću i pecite u rerni.

(Espreso)