POSLUŠAJTE
BAKA MILICA (84) SE NIJE RAZBOLELA 40 GODINA: Sa svima podelila TAJNU, evo šta jede SVAKI DAN
Ipak bake znaju najbolje. Jedna, po imenu Milica koja ima 84 godine, nije se razbolela čak 40 godina. Evo i kako...
Njenu priču vam donosimo u celosti:
Kombinacija toplih dana i hladnih večeri se uvek nekako odrazi na opšte stanje organizma. Polako je stigao i novembar, potom i decembar a sa njim i sezona gripa, prehlada i virusa.
Obično se setim da unosim vitamin C, pijem čaj, limunadu i ostale namirnice koje štite od svih tih napasti tek kad me uhvati prehlada. Preležim jednu prehladu, eto je sledeća, i shvatam da mi je imunitet u ozbiljnom problemu.
Odem jedan dan kod bake da popričam malo sa njom, a ona je, kao svaka brižna baka primetila po mom izgledu da nisam baš najbolje. Pita me kako sam, a ja joj se brže-bolje požalim da mi je imunitet značajno opao u poslednje vreme. Baka u tom momentu izgovara kao iz topa:
"Uzmi jedno poveće čeno belog luka, samo ga oljušti, ništa ga ne pritiskaj, ne kuvaj, samo progutaj! Zalij čašom vode ako ti je lakše i to je sve."
Moja prva reakcija je bila pomalo ishitrena i rekoh joj sledeće:
"Ma kako da pojedem celo čeno belog luka tek tako? Nikad to nisam uradila. Verovatno ću ceo dan imati neprijatan zadah."
Baka, koja je sedela na kauču u dnevnoj sobi, ustade i približi se rečima:
"Osećam li se ja na beli luk?"
Istina je da se apsolutno nije osećala, a sa svoje 84 godine je bila zdravija i vitalnija nego ja sa svoje 22. Čak mi je onako ponosito rekla da se već 40 godina kako praktikuje ovu metodu nije uopšte razbolela. I kad bolje razmislim, ne sećam se da sam je ikad videla bolesnu ili čak prehlađenu. Ipak baka zna najbolje.
Iako u današnje vreme mnogi izbegavaju da jedu beli luk zbog njegovog snažnog mirisa, važno je znati da je on posledica materije koje sadrže sumpor i koje mu daju lekovita svojstva. Mada sa ovom metodom konzumiranja belog luka nećete imati problema sa neprijatnim zadahom, u nekom drugom slučaju to možete rešiti žvakanjem peršunovog lišća, zrna kafe ili komorača.
(Espreso/Stil.kurir.rs)