Špagete, Foto: Profimedia

savet

KUVARICA OTKRILA ZAŠTO VAM ŠPAGETE NE BUDU LEPO KUVANE: Potrebno je TAČNO 10g OVOG SASTOJKA i biće kao iz RESTORANA

Saznajte i kuvajte lako

Objavljeno: 30.01.2023. 16:39h

Kada ste gladni, nema ničeg boljeg od tanjira ukusne testenine, bilo da se radi o karbonari, špagetama bolonjeze ili makaronima sa sirom. Ali, prečesto se može dogoditi da prilikom kuvanja svog obroka slučajno napravite previše testenine i deo može propasti.

Kontrola porcija veliki je problem s testeninom, ali srećom, ekspertkinja je priskočila u pomoć i objasnila kako izbeći kuvanje previše testenine. Roberta d’Elia, glavna kuvarica u Pasta Evangelists u Londonu, podelila je svoje najbolje savete za kuvanje testenine, uključujući i koliko tačno poslužiti po osobi, piše Mirror.

foto: Profimedia

Roberta, koja je poreklom iz Apulije u južnoj Italiji, rekla je: „Važno je kontrolisati svoje porcije, obično poslužujemo 100 g testenine po osobi, a da biste skuvali testeninu do savršenstva, potrebno vam je dovoljno prostora u šerpi kako bi testenina mogla da ‘pleše’ u voda. U jedan litar ključale vode dodate 100 g testenine i tako će se testenina savršeno skuvati i imaćete onaj al dente ukus.“

Dakle, ako biste kuvali za dve osobe, trebalo bi vam 200 g testenine i dva litra vode. A što se tiče dodavanja soli u šerpu, količina koju ćete dodati zavisiće o tome radite li sa svežom ili sušenom testeninom, smatra stručnjakinja.

foto: Profimedia

So u vodi ključna je za postizanje najboljeg ukusa testenine. Kad kuvate svježu testeninu tada možete dodati do 10g soli na litar vode, ali kada kuvate suvu testeninu budite oprezni jer se suva testenina duže kuva. Za suvu testeninu smanjila bih količinu soli i dodala 5g na 100g testenine i litar vode. Kada kuvate svežu testeninu imajte na umu da je samo pitanje minuta pa sve zavisi o tome jeste li svežu testeninu ostavili da se malo osuši”, objasnila je.

(Espreso/Krstarica/Miror)