otkrivamo
OVO PIĆE NOVAKA ĐOKOVIĆA PRETVARA U ZVER: Njime JAČA imunitet, čisti JETRU I UNIŠTAVA PROTIVNIKE (FOTO)
Celer sadrži vrlo malo zasićenih masti i holesterola. U ishrani se koriste koren, stabljika i list, a poslednjih godina stekao je veliku popularnost
U održavanju savršene fizičke forme najbolji srpski teniser Novak Đoković kaže da mu već godinama pomaže i hrana bazirana na voću i povrću, pa s vremena na vreme sa svojim obožavaocima podeli i tajne svoje specifične ishrane.
Novak i njegova porodica imaju jutarnju naviku koje se pridržavaju, a koja najčešće uključuje ispijanje zdravih smutija. Jedan takav je i sok od celera koji Đokovići obožavaju.
"Ovaj je sok pun minerala, soli i još neotkrivenih elemenata koji čiste jetru. Čini čuda, kako za mene i moju ženu, tako i za našu decu. Međutim, ne uzimaju ga čistog, već s dodatkom krastavca ili soka od jabuke", otkrio je Novak Đoković svojim pratiocima na društvenim mrežama.
Celer sadrži vrlo malo zasićenih masti i holesterola. U ishrani se koriste koren, stabljika i list, a poslednjih godina stekao je veliku popularnost.
Najveća prednost ovog napitka leži u jačanju imuniteta. Sama biljka i njeno seme sadrže jedinjenja koje nutricionisti nazivaju fitonutrijentima. Imaju snažna antioksidativna i protivupalna svojstva, zahvaljujući apigeninu i luteolinu.
Vitamin K, dobijen iz biljaka poput celera, jedan je od najefikasnijih pomagača u zaštiti od osteoporoze i preloma ili napuklih kostiju. Ovaj vitamin omogućava taloženje kalcijuma u kostima i sprečava nastanak osteoklasta, odnosno ćelija koje razgrađuju kosti.
Celer je sastavni deo supa i čorbi, a kao začin koriste se i sušene semenke celera. Najbolji teniser sveta i jedan od sportista koji je godinama unazad u najboljoj formi, Novak Đoković nedavno je detaljno objasnio kako se hrani, a istakao je da svako jutro pije toplu mineralnu vodu s limunom i limetom, kao i sveže ceđeni sok od celera.
Sok od celera možete i sami vrlo lako pripremiti kod kuće, a za to su vam potrebni samo sokovnik i nekoliko minuta vašeg vremena.
Sastojci:
4 stabljike celera (uključujući lišće)
2 zelene jabuke (male)
komadić đumbira, oko 2.5 cm, oljušten
korica pola limuna
pola žute cvekle, oljuštene
Priprema:
Naseckajte sve sastojke na dovoljno male komade da stanu u sokovnik, uključite ga i to je to. Popijte odmah, dok je sveže.
(Espreso)