Filija, Foto: Printscreen YouTube/Kuhinja Valentina Mašković

recept

STARI KOSOVSKI RECEPT ZA PITU FILIJU: Originalan SPECIJALITET POD SAČEM, ali u kući može da poslući i RERNA

Naučite kako se sprema stara kosovska pita filija

Objavljeno: 28.01.2023. 13:03h

Filija je stari kosovski specijalitet, koji se originalno priprema pod sačem, ali može da posluži i rerna. Bitno je samo da rešetku stavite odmah ispod grejača. Muti se smesa kao za palačinke i premazuje se u tankom sloju sa kajmakom.

Ako ga nemate možete da koristite sir koji ćete pomešati sa pavlakom. Priprema nije komplikovana, ali je potrebno malo vremena i strpljenja. Ova čuvena pita sa kajmakom vredi svakog truda i zato obavezno isprobajte recept.

Sastojci:

600 g brašna

800 ml vode

3 jajeta

1 kašičica soli

350 g kajmaka

FOTO: Coolinarska Printscreen
FOTO: You Tube Fairytale Kitchen with Annie Printscreen
FOTO: Bakina kuhinja

Priprema:

Umutite jaja, pa dodajte brašno i vodu. Sjedinite mikserom, testo treba da bude kao za palačinke. Rernu dobro zagrejte na 250°C, a rešetku podignite na najvišu poziciju. Uzmite tepsiju, nauljite je, pa sipajte smesu kutlačom. Kružnim pokretim pomerajte tepsiju, da se smesa lepo razlije po dnu (treba da bude tanak sloj).

Stavite u rernu i pecite dok ne porumeni. Kajmak premažite preko ispečene palačinke. Sipajte novi sloj smese i opet kružnim pokretima razlijte po tepsiji. Vratite u rernu i tako ponavljajte dok ne utrošite sve sastojke. Poslednji red treba da bude palačinka. Isecite i služite. Prijatno!

Napomena: Koristite samo gornje grejače u rernu, donje isključite.

(Espreso/Stvar ukusa)