recept
STARI KOSOVSKI RECEPT ZA PITU FILIJU: Originalan SPECIJALITET POD SAČEM, ali u kući može da poslući i RERNA
Naučite kako se sprema stara kosovska pita filija
Filija je stari kosovski specijalitet, koji se originalno priprema pod sačem, ali može da posluži i rerna. Bitno je samo da rešetku stavite odmah ispod grejača. Muti se smesa kao za palačinke i premazuje se u tankom sloju sa kajmakom.
Ako ga nemate možete da koristite sir koji ćete pomešati sa pavlakom. Priprema nije komplikovana, ali je potrebno malo vremena i strpljenja. Ova čuvena pita sa kajmakom vredi svakog truda i zato obavezno isprobajte recept.
Sastojci:
600 g brašna
800 ml vode
3 jajeta
1 kašičica soli
350 g kajmaka
Priprema:
Umutite jaja, pa dodajte brašno i vodu. Sjedinite mikserom, testo treba da bude kao za palačinke. Rernu dobro zagrejte na 250°C, a rešetku podignite na najvišu poziciju. Uzmite tepsiju, nauljite je, pa sipajte smesu kutlačom. Kružnim pokretim pomerajte tepsiju, da se smesa lepo razlije po dnu (treba da bude tanak sloj).
Stavite u rernu i pecite dok ne porumeni. Kajmak premažite preko ispečene palačinke. Sipajte novi sloj smese i opet kružnim pokretima razlijte po tepsiji. Vratite u rernu i tako ponavljajte dok ne utrošite sve sastojke. Poslednji red treba da bude palačinka. Isecite i služite. Prijatno!
Napomena: Koristite samo gornje grejače u rernu, donje isključite.
(Espreso/Stvar ukusa)