obratite pažnju
NIKAKO NE JEDITE KUPUS RIBANAC AKO GA PRIPREMATE NA OVAJ NAČIN: 1 sastojak uopšte NIJE ZDRAV, LOŠ JE PO ORGANIZAM
Za kiseljenje kupusa ribanca se koristi velika količina soli, a to nije zdravo, pogotovo što se posle jela pije velika količina vode
Kupus ribanac je namirnica bez koje retko ko može da zamisli dugu i hladnu zimu. Iako je on riznica mnogih koristnih materija, ipak postoje i loše strane ove namirnice.
Mane kupusa ribanca
1.Velika količina soli
Za kiseljenje kupusa ribanca se koristi velika količina soli, a to nije zdravo, pogotovo što se posle jela pije velika količina vode.
Kada se u organizam unosi velika količina soli osoba može da oboli od povećanja krvnog pritiska, so u organizmu postaje opterećenje za bubrege, taloži se u zglobovima i krvnim sudovima.
Nakupljanje tečnosti u organizmu
Zbog soli, višak tečnosti se zadržava i teško izbacuje, a so remeti odnos kalijuma i natrijuma, pa utiče na grčenje mišića pogotovo oko vrata i kičme, kaže čuveni ruski naturolog Georij Nazarov.
Ako se već konzumira kiseo kupus, trebalo bi potpuno izbaciti so iz drugih namirnica i obroka.
Prednosti kiselog kupusa
1. Bogat je hranljivim materijama
Svež kupus bogat je hranljivim materijama: kalijumom, kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, sumporom, bakrom, manjim količinama natrijuma, a povoljan odnos kalcijuma i fosfora osigurava maksimalno iskorišćenje kalcijuma u organizmu. Kiseljenjem kupusa poboljšavaju se njegova nutritivna i lekovita svojstva.
2. Sadrži korisne vitamine
Kroz proces kiseljenja stvara se izuzetno aktivan kobalamin (vitamin B12), koji se obično nalazi u namirnicama životinjskog porekla. Zato je kupus ribanac za vegetarijance neizostavna namirnica.
Kupus sadrži panotensku kiselinu (vitamin B5) potrebnu za ćelijsku energiju i zdravu kosu.
Kupus ribanac sadrži folnu kiselinu i vitamine A i D.
3. Sadrži veliku količinu vitamina C
Višegodišnja istraživanja potvrđuju da se kupus ribanac po sadržaju vitamina C može slobodno meriti s limunom, narandžom i paprikom.
4. Sok od kiselog kupusa -rasol- je lek
Rasol (sok od kiselog kupusa) je veoma lekovit napitak, a najpoznatiji je domaći lek protiv mamurluka, bogat vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom „U“.
Pomešan sa sokom od šargarepe i repe, odličan je napitak za osobe koje imaju pomanjkanje kalcijuma, ili za lomove kostiju. Preporučuje se ženama u srednjim godinama kako bi se zaustavio proces osteoporoze.
(Espreso/Stvar ukusa)