Kupus ribanac, Foto: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

obratite pažnju

NIKAKO NE JEDITE KUPUS RIBANAC AKO GA PRIPREMATE NA OVAJ NAČIN: 1 sastojak uopšte NIJE ZDRAV, LOŠ JE PO ORGANIZAM

Za kiseljenje kupusa ribanca se koristi velika količina soli, a to nije zdravo, pogotovo što se posle jela pije velika količina vode

Objavljeno: 27.01.2023. 17:42h

Kupus ribanac je namirnica bez koje retko ko može da zamisli dugu i hladnu zimu. Iako je on riznica mnogih koristnih materija, ipak postoje i loše strane ove namirnice.

Mane kupusa ribanca

1.Velika količina soli

Za kiseljenje kupusa ribanca se koristi velika količina soli, a to nije zdravo, pogotovo što se posle jela pije velika količina vode.

Kada se u organizam unosi velika količina soli osoba može da oboli od povećanja krvnog pritiska, so u organizmu postaje opterećenje za bubrege, taloži se u zglobovima i krvnim sudovima.

foto: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

Nakupljanje tečnosti u organizmu

Zbog soli, višak tečnosti se zadržava i teško izbacuje, a so remeti odnos kalijuma i natrijuma, pa utiče na grčenje mišića pogotovo oko vrata i kičme, kaže čuveni ruski naturolog Georij Nazarov.

Ako se već konzumira kiseo kupus, trebalo bi potpuno izbaciti so iz drugih namirnica i obroka.

Prednosti kiselog kupusa

1. Bogat je hranljivim materijama

Svež kupus bogat je hranljivim materijama: kalijumom, kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, sumporom, bakrom, manjim količinama natrijuma, a povoljan odnos kalcijuma i fosfora osigurava maksimalno iskorišćenje kalcijuma u organizmu. Kiseljenjem kupusa poboljšavaju se njegova nutritivna i lekovita svojstva.

foto: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

2. Sadrži korisne vitamine

Kroz proces kiseljenja stvara se izuzetno aktivan kobalamin (vitamin B12), koji se obično nalazi u namirnicama životinjskog porekla. Zato je kupus ribanac za vegetarijance neizostavna namirnica.

Kupus sadrži panotensku kiselinu (vitamin B5) potrebnu za ćelijsku energiju i zdravu kosu.

Kupus ribanac sadrži folnu kiselinu i vitamine A i D.

3. Sadrži veliku količinu vitamina C

Višegodišnja istraživanja potvrđuju da se kupus ribanac po sadržaju vitamina C može slobodno meriti s limunom, narandžom i paprikom.

4. Sok od kiselog kupusa -rasol- je lek

Rasol (sok od kiselog kupusa) je veoma lekovit napitak, a najpoznatiji je domaći lek protiv mamurluka, bogat vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom „U“.

Pomešan sa sokom od šargarepe i repe, odličan je napitak za osobe koje imaju pomanjkanje kalcijuma, ili za lomove kostiju. Preporučuje se ženama u srednjim godinama kako bi se zaustavio proces osteoporoze.

foto: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

(Espreso/Stvar ukusa)