savršene
DOMAĆICE, PRAVITE VELIKU GREŠKU KADA SPREMATE PALAČINKE: Zato ne ispadnu MEKANE, caka je u PRAVILNOM DODAVANJU JAJA
Možete ih jesti i sutradan, neće se primetiti razlika
Kada pogledate sastojke, pomislite kako palačinke nije teško spremiti. Samo ih umutite, a onda pržite u tiganju. Ali, nije sve tako jednostavno. Često se dešavalo da smesa za palačinke nije dobra i da one ne uspeju. Takođe, ako uspeju nisu prozračne i mekane ili su u najgorem slućaju tvrde i žilave.
Pa, u čemu je onda tajna?
U receptu prema kojem većina nas pravi smesu za palačinke piše da se jaja stavljaju cela u smesu, ali razdvojite li belance i žumance, dobićete nikad mekanije palačinke.
Naime, prvo napravite smesu za palačinke kao i inače, samo sa sitnom izmenom tako da belanca odvojite od žumanaca koje umutite u smesu, a belanca stavite na stranu.
Kada ste u smesu stavili sve sastojke (osim belanaca) i dobro ih promešali, od belanaca napravite mekše tučeni sneg (niti mekani niti čvrsti) pa ga dodajte smesi.
Snijeg zatim vrlo nežno umešajte u smesu. Sneg od belanaca palačinkama će dati penastu strukturu, predivnu mekoću. Čak i kada se ohlade i odstoje, ovako pripremljene palačinke neće izgubiti mekoću, odnosno neće postati žilave.
(Espreso/Krstarica)