Proso, Foto: Printscreen/youtube/3HFoodbyAnitaFreimann

obratite pažnju

NUTRICIONISTA OTKRILA KOJA JE ŽITARICA BOLJA OD OVSENIH PAHULJICA: Niko je više ne koristi, a dobra je za ZDRAVLJE

- Proso ne opterećuje stomak, a ako se kombinuje sa povrćem i zdravim masnoćama, dugo će držati sitost -kaže za Ona.rs nutricionista Dušanka Lacmanović

Objavljeno: 25.01.2023. 21:41h > 21:57h

Otkako su ovsene i lanene kaše postale redovne na trpezama za doručak, žitarice poput kukuruza, pšenice i prosa pale su u drugi plan.

To je, smatra specijalista nutricionista-dijetetičar i sanitarni inženjer Dušanka Lacmanović, velika šteta, makar kad je reč o prosu, jer je ono jedna od namirnica koje su i te kako dobre za zdravlje stomaka, ali i kompletnog urinarnog sistema.

foto: Printscreen YouTube/Andjina zdrava Kuhinja

- Proso sadrži obilje gvožđa, kalijuma, flora, joda i fosfora - kaže Lacmanović za Ona.rs.

- Pored toga, u malenom zrnu žute boje nalazi se i kompleks vitamina B, kao i vitamini A, C, D i E, ali i vlakna i biljni proteini. S obzirom na to da ne sadrži gluten, lako se vari i ne prianja za zidove creva. Najzad, proso je prava riznica magnezijuma i stimuliše izbacivanje viška tečnosti iz organizma.

Prilagođeno Vama

Sagovornica za Ona.rs ističe da proso blagotvorno utiče na rad gastrointestinalnog trakta, a ujedno je dobro i za zdravlje jetre. I to nisu sve zdravstvene prednosti prosa - ono je idealan saveznik i u sticanju vitke linije.

- Za osobe koje žele da izgube višak kilograma proso je idealna žitarica koju možete jesti kao kašu za doručak ili kao prilog uz ručak. Neće opteretiti stomak, a ako se kombinuje sa povrćem i zdravim masnoćama, dugo će držati sitost. S obzirom na to da ima blag orašast ukus, proso će utažiti i želju za slatkim. Ono je, takođe, dobro i za osobe koje žele da održe vitku liniju - nabraja nutricionista.

foto: Profimedia

Ukoliko se opredelite da uvrstite proso u ishranu, trebalo bi da znate kako da na najjednostavniji način pripremite kašu.

- Sipajte 50 grama prosa u šerpicu, prelijte ga hladnom vodom, pa tu vodu ocedite i sipajte novu. Dokle god se na površini vode pojavljuju mehurići, trebalo bi da ispirate proso kako biste eliminisali fitinsku kiselinu koja daje gorak ukus. Kad voda konačno ostane bistra, ostavite proso da tako prenoći. Ujutro ga procedite, sipajte 200 mililitara vode i kuvajte na tihoj vatri kao pirinač. Kad proso upije vodu, skinite šerpu sa ringle, sipajte malo himalajske soli i dve kašike maslinovog, lanenog ili kokosovog ulja, lagano promešajte i obrok je spreman - preporučuje nutricionista.

(Espreso/Ona.rs/Snežana Moldovan)