Sultanova sarma, Foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja sabi

OBRATITE PAŽNJU

SRBI SE TRKAJU ZA RECEPT SULTANOVE SARME, UZ NJU VAM SLATKIŠI NE TREBAJU: Bolja je i od one sa MESOM (VIDEO)

U pitanju je izuzetno ukusan desert koji se topi u ustima. Jednostavno se i lako pravi bukvalno za 15 minuta, pa mogu bez problema da ga naprave i domaćice koje nisu vične pravljenju kolača

Objavljeno: 25.01.2023. 11:49h > 11:55h

Iako ime ovog specijaliteta možda zvuči zbunjujuće, u pitanju je slatkiš koji bez problema mogu da naprave i domaćice koje nisu vične pravljenju kolača.

Kad se pomene sarma mnogima je prva asocijacija kiseli kupus i mleveno meso, odnosno slani specijalitet koji većina voli i jede zimi. Ali, postoji i slatkiš pod imenom Sultanove sarme.

U pitanju je izuzetno ukusan desert koji se topi u ustima. Jednostavno se i lako pravi bukvalno za 15 minuta, pa mogu bez problema da ga naprave i domaćice koje nisu vične pravljenju kolača.

Sastojci:

1l mleka

1 šoljica brašna ( srednje veličine)

1,5 šoljica gustina

2 šoljice šećera

2 pune kašike kakao praha

1 vanilin šećer

50 gr margarina

100 gr kokosa

Fil:

100 – 150 ml slatke pavlake ( ili 100 gr šlaga izmućenog sa kiselom vodom )

Priprema:

Pomešati gustin, brašno, šećer, kakao, vanilin šećer i 250 – 300 ml mleka. Ostatak staviti da provri. Kad mleko provri zakuvati smesu i mešati dok se ne zgusne i ne nestanu grudvice. Skloniti s vatre i dodajte margarin pa mešajte dok se sve ne sjedini. U veći pleh pospite sav kokos ali ga rasporeditite što ravnomernije tako što ćete protresti tepsiju levo – desno. Preko kokosa istresati skuvanu smesu i prilikom sipanja malo "šarajte" levo desno. Ostavite da se sve dobro ohladi u frižideru 30 minuta. Umutite slatku pavlaku pa premažite preko. Isecite traku širine 5 do 7 santimetara i urolajte, a potom svaku rolnicu dodatno uvaljajte u kokos. Čuvati u frižideru do služenja. Prijatno!

(Espreso)