OBRATITE PAŽNJU
SRBI SE TRKAJU ZA RECEPT SULTANOVE SARME, UZ NJU VAM SLATKIŠI NE TREBAJU: Bolja je i od one sa MESOM (VIDEO)
U pitanju je izuzetno ukusan desert koji se topi u ustima. Jednostavno se i lako pravi bukvalno za 15 minuta, pa mogu bez problema da ga naprave i domaćice koje nisu vične pravljenju kolača
Iako ime ovog specijaliteta možda zvuči zbunjujuće, u pitanju je slatkiš koji bez problema mogu da naprave i domaćice koje nisu vične pravljenju kolača.
Kad se pomene sarma mnogima je prva asocijacija kiseli kupus i mleveno meso, odnosno slani specijalitet koji većina voli i jede zimi. Ali, postoji i slatkiš pod imenom Sultanove sarme.
U pitanju je izuzetno ukusan desert koji se topi u ustima. Jednostavno se i lako pravi bukvalno za 15 minuta, pa mogu bez problema da ga naprave i domaćice koje nisu vične pravljenju kolača.
Sastojci:
1l mleka
1 šoljica brašna ( srednje veličine)
1,5 šoljica gustina
2 šoljice šećera
2 pune kašike kakao praha
1 vanilin šećer
50 gr margarina
100 gr kokosa
Fil:
100 – 150 ml slatke pavlake ( ili 100 gr šlaga izmućenog sa kiselom vodom )
Priprema:
Pomešati gustin, brašno, šećer, kakao, vanilin šećer i 250 – 300 ml mleka. Ostatak staviti da provri. Kad mleko provri zakuvati smesu i mešati dok se ne zgusne i ne nestanu grudvice. Skloniti s vatre i dodajte margarin pa mešajte dok se sve ne sjedini. U veći pleh pospite sav kokos ali ga rasporeditite što ravnomernije tako što ćete protresti tepsiju levo – desno. Preko kokosa istresati skuvanu smesu i prilikom sipanja malo "šarajte" levo desno. Ostavite da se sve dobro ohladi u frižideru 30 minuta. Umutite slatku pavlaku pa premažite preko. Isecite traku širine 5 do 7 santimetara i urolajte, a potom svaku rolnicu dodatno uvaljajte u kokos. Čuvati u frižideru do služenja. Prijatno!
(Espreso)