Ćulbastija, Foto: Printscreen/Youtube/ Golden Hands

recept

ĆUFTE U PIKANTNOM SOSU DOMAĆICE JOŠ NISU SPREMALE: Zbog OVOG POVRĆA niko neće MOĆI DA ODOLI, priprema NIKAD LAKŠA

Ćulbastija ili đulbastija je nezaobilazni specijalitet na trpezama u južnom delu Srbije i svuda se priprema različito

Objavljeno: 23.01.2023. 18:10h

U nekim delovima Srbije za ovo jelo kažu da se zove ćulbastija, a negde je poznato kao đulbastija.

U različitim delovima naše zemlje ovo jelo se i priprema na različite načine; negde recept podrazumeva meso od buta pečeno na roštilju i ukrčkano sa većom količinom paprike i crnog luka, a negde su to ćuftice od mlevenog mesa i krompira, prelivene sosom koji podseća na bešamel i potom zapečene u rerni.

foto: Printscreen/Youtube/ Golden Hands

Kako god ih zvali, jedno je sigurno - ćulbastija (đulbastija) je izvanredna, bilo da je služite toplu ili hladnu, u kombinaciji sa hladnim kiselim mlekom ili sa sezonskom salatom.

Sastojci:

500 g mlevenog junećeg mesa

400 g krompira

3 glavice crnog luka

3 čena belog luka

1 jaje

2 kašike brašna

suvi biljni začin

foto: Printscreen/Youtube/ Golden Hands

Za sos:

50 g putera

pola litra mleka

3 kašike brašna

kašičica soli

200 g kačkavalja

peršun (za ukrašavanje, po želji)

foto: Printscreen/Youtube/ Golden Hands

Priprema:

U mleveno meso dodajte jaje, brašno, iseckan crni i beli luk, suvi biljni začin, a onda i oljušten i izrendan krompir. Sjedinite smesu, pa od nje navlaženim dlanovima pravite ćufte i ređajte ih na tanjir.

Ćufte pecite u tiganju na zagrejanom ulju, pa ih prebacite u posudu koju možete da stavite u rernu.

Na dno posude sipajte polovinu izrendanog kačkavalja, poređajte ćuftice, pa ih prelijte sosom koji ćete napraviti tako što ćete puteru zagrejanom na blagoj vatri dodati brašno, lagano ga upržiti, pa uliti mleko i so i kuvati dok se ne zgusne. Temperatura ringle mora da bude blaga, kako se brašno ne bi zgrudvalo.

foto: Printscreen/Youtube/ Golden Hands

Kad sos bude skuvan, prelijte ga preko ćuftica, pa preko njega sipajte ostatak rendanog kačkavalja. Posudu prekrijte aluminijumskom folijom, pa je stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni i ostavite jelo da se krčka pola sata.

Po želji, jelo možete ukrasiti iseckanim svežim peršunovim lišćem.

Prijatno!

(Espreso/Telegraf)