SJAJNO
TURSKA VERZIJA ZA GIBANICU ZALUDELA SRPKINJE NA JUGU: Koriste 2 VRSTE SIRA, a evo kako REĐAJU KORE (RECEPT)
Poslednjom korom pokrijte pitu, lepo ušukajte, pa premažite sa umućenim žumancetom i pospite susamom
Gibanica je poznata srpska pita, a sada isprobajte turski recept - sigurni smo da će vam se dopasti.
Gibanica gužvara je čuvena srpska pita sa sirom, jajima i uljem. Pravi se tako što kore zgužvate, pa ih umačete u fil i tako ih ređate u pleh. Takođe, možete da ih ređate ravno. Gibanici niko ne može da odoli pogotovo ako je poslužite sa jogurtom.
Turska verzija gibanice je vrlo slična našoj samo što oni koriste 2 vrste sira i kore uvek ređaju ravno. Ali, i ovako pripremljena ne gubi na ukusu, šta više mekana je, sočna i prepuna fila.
Sastojci:
kore za pitu
Za premazivanje:
1/2 šolje vode
1/2 šolje mleka
2 jajeta
1/2 šolje ulja
Za fil:
feta sir
čedar sir
peršun
Još:
žumance
susam
Priprema:
Umutite vodu, mleko, jaja i ulje. Na pleh stavite jednu koru, pa premažite sa smesom od jaja. Zatim 2 kore umočite u tu smesu, pa stavite preko prve kore. Fetu izdrobite, čedar izrendajte, a peršun iseckajte, pa sve to sjedinite. Dobijeni fil pospite preko kora. Preko idu još 2 kore koje ste prethodno umočili u smesu od jaja, pa fil. Tako ređajte dok ne utrošite sve. Poslednjom korom pokrijte pitu, lepo ušukajte, pa premažite sa umućenim žumancetom i pospite susamom. Pecite na 200°C nekih 30 minuta.
(Espreso)