PRIČAO ZA ESPRESO
POZNATI KUVAR IZ LESKOVCA OTKRIVA IDEALAN POSNI MENI ZA JOVANJDAN: Od NAZIVA OVIH JELA krenuće vam VODA NIZ USTA
Profesor kuvarstva iz Leskovca Momčilo Otašević zajedno sa dr Svetlanom Stanišić za Espreso je izdvojio najbolji posni meni za Jovanjdan
Sutra proslavljamo Svetog Jovana, jednu od najzastupljenijih slava u Srbiji.
Sveti Jovan je mrsna slava osim kada pada u sredu ili petak, u ta dva slučaja se sprema posna trpeza, kao što je slučaj i ove godine.
U tom duhu, profesor kuvarstva iz Leskovca Momčilo Conić zajedno sa dr Svetlanom Stanišić za Espreso je izdvojio najbolji posni meni za Jovanjdan.
- Posna ishrana obiluje dijetetskim vlaknima, vitaminom A, C, E, B9, magnezijumom, kalijumom, biljnim sterolima i drugim fitohemikalijama, i to pod uslovom da se sprovodi adekvatno jer je moguće postiti na belom hlebu i margarinu- otkrila je za Espreso doktorka Svetlana.
U nastavku pogledajte predlog vrhunskog kuvara za posni meni.
Navedene količine su za 8 porcija
NAMAZ OD PEČURAKA I PARMEZANA
Sastojci:
- 400 g pečuraka
- 200 g plavog patildžana
- glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- pola veze peršunog lista
- so i biber po ukusu
- sok od jednog limuna
- 2 dl maslinog ulja
Način pripreme:
Pečurke, patlidžan i luk isecite na sitne komade, rasporedite u pleh, začinite solju i biberom, zatim prelijte maslinovim uljem. Pecite na 180°C 30 minuta prekriveno aluminijumskom folijom. Nakon toga prebaciti sadržaj u posudu, sačekati da se ohladi i uz dodavanje maslinovog ulja umutiti štapnim mikserom. Namaz ukrasiti čeri paradajzom i maslinama.
RAGU OD POVRĆA I 4 VRSTE PEČURAKA
Sastojci:
- 200 g celera
- 200 g paškanata
- 200 g cnog luka
- 100 g praziluka
- 100 g ljubičastog luka
- 300 g šargarepe
- 2 čena belog luka
- so i biber po ukusu
- 400 g mešanih pečuraka
- 30 g slatke začinske paprike
- pola kašičice majčine dušice
- 5 dl paradajz sosa
- 1 dl belog vina
- 150 ml ulja
Način pripreme:
Iseckane namirnice ubacujemo u veću šerpu u kojoj je zagrejano ulje, i to prvo luk, paškanat i celer, a kad dobiju zlatkastu boju dodajemo i ostale sastojke, Kad izdinstamo smešu, nalijemo belo vino, zatim sačekamo dok ne ispari, pa dodamo paradajz sos. Nakon što provri, dodajemo začine i dinstamo pola sata.
ČORBA OD CELERA I KRUŠKE
Sastojci:
- 500 g očišćenog celera
- 3 veće očišćene kruške viljamove
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 l vode
- 20 g muskatnog oraha
- so i biber po ukusu
- 150 ml ulja
Način pripreme:
Koren celera i kruške iseći na veće kocke, luk iseći sitno i propržiti. Nakon što se luk proprži, dodati celer i kruške, pržiti dok ne smeša ne dobije žućkastu boju, zatim dodati začine, naliti vodu, nakon kuvanja izmiksati štapnim mikserom.
ŠNICLE OD LEBLEBIJA U PARADAJZ SOSU
Sastojci:
- 500 g kuvanih leblebija
- 200 g čija semenki
- 150 ml mlake vode
- 100 g ovsenih pahuljica
- 60 g senfa
- 1 veza peršunovog lista
- 4 čena belog luka
- 60 g slatke začinske paprike
- so i biber po ukusu
Paradajz sos:
- 400 g paradajz pelata
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 30 g ruzmarina
- so i biber
- 20 g šećera
- 200 ml ulja za prženje
Način pripreme:
U mlakoj vodi potopiti čija semenke i ostaviti 5 minuta da odstoje dok ne dobijemo želatinastu masu. Kuvane leblebije i beli luk iseckati sitno i dodati ostale sastojke, pa začiniti. Masu oblikovati u šnicle, a zatim ostaviti da odstoji 30 minuta. Šnicle poređati na papir za pečenje namazan uljem, peći na 200°C 30 do 35 minuta. Paradajz sos preliti neposredno pred serviranje.
SLATKA PROJA SA DŽEMOM OD ŠLJIVA
Sastojci:
- 200 g palente
- 200 g pšeničnog brašna tip 400
- 100 g krupno sečene crne čokolade
- 100 g oraha
- 100 g lešnika
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanillin šećera
- 100 g šećera
- 60 g mlevenog lana
- 1 dl vrele vode
- 4 dl vode
- 100 g maslinovog ulja
- 150 g džema od šljiva
Način pripreme:
Mleveni lan potopiti u vrelu vodu i ostaviti da odstoji. Orahe, lešnike i čokoladu iseckajte sitno, pa dodajte ostale sastojke, kao i lan i maslinovo ulje. Umesite testo i ostavite da odstoji 15 minuta. Pecite proju na 180 °C 35 minuta. Pečeni kolač izvadite iz rerne, pa ohlađen premazati džemom i ostaviti u frižideru. Pred serviranje ukrasiti ga prah šećerom i pečenim listićima badema.
(Espreso/Vanja P.)