NIŠTA LEPŠE
STARINSKI RECEPT ZA POSNU LENJU PITU: 1 SASTOJAK se OBAVEZNO dodaje, a domaćice ZNAJU zbog ČEGA
Nekada se stalno služila posle nedeljnog ručka, a svaka domaćica je imala tajni sastojak koji je njenu pitu činio ukusnijom
Napravite nikad lepšu posnu lenju pitu.
Lenja pita je starinska poslastica na kojoj su odrasle mnoge generacije.
Nekada se stalno služila posle nedeljnog ručka, a svaka domaćica je imala tajni sastojak koji je njenu pitu činio ukusnijom.
Stvar ukusa vam predlaže da napravite predivnu pitu sa jabukama, a u testo obavezno dodajte orahe koji će dati poseban šmek. Takođe, kada jabuke izrendate začinite ih rumom i cela će kuća mirisati.
Sastojci:
17 kašika brašna
13 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
15 kašika mlevenih oraha
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica cimeta
2 kašike griza
450 ml vode
3 jabuke
1 kašičica ekstrakta ruma
cimet po želji
Za dekoraciju:
šećer u prahu za posipanje
Priprema: U posudi pomešajte brašno, šećer, vanilin šećer, orahe, sodu bikarbonu i griz. Sipajte vodu, promešajte i dodajte cimet. Opet lepo sjedinite. Jabuke oljuštite i izrendajte. Dodajte u njih malo ruma i cimeta, a ako su jabuke malo kisele dodajte i 2 kašike šećera. U kalup sipajte pola smese, pa poravnajte i pecite na 200°C oko 10 minuta. Poređajte jabuke, poravnajte i sipajte drugu polovinu smese. Vratite u rernu i pecite na 200°C još 15-20 minuta. Pospite šećerom u prahu.
(Espreso/Stvar ukusa)