preukusno
PRE NEGO ŠTO STAVITE SARMU U RERNU SIPAJTE 1 PRELIV: Samo TAKO će BITI MEKANA
Caka u pripremi koju ćete svi zapisati
Ovako se sprema posna sarma u rerni za slavu.
Sa ovakvim receptom nećete pogrešiti.
Caka u pripremi koju ćete svi zapisati.
Uvreme posta ili kada želite lagano, a ukusno jelo - posna sarma je uvek pravi izbor. Isprobajte recept čitateljke Simke za Stvar ukusa i napravite posnu sarmu kakvu do sada niste jeli. Može da se pravi sa običnim ili kiselim kupusom, i za koji god da se odlučite nećete pogrešiti.
Sastojci:
1 manja glavica kiselog kupusa ili 25 listova kupusa
1 velika glavica crnog luka
100 g ljuspica od soje
100 g ovsenih pahuljica
1 velika šargarepa
1 veza peršuna
1 kašika mešavine začina
1 kašika ajvara
1 kašika slatke paprike
1/2 kašike ljute tucane paprike
biber
3 lovorova lista
1 mala glavica belog luka
200 g pirinča
Preliv za sarmu
oko 400ml vode
1 kašika paprike slatke
1 čen luka i lovorov list
Priprema:
Iseckati luk crni, beli ,šargarepu, koren peršuna i izdinstati na ulju. Dodati ljuspice sojine potopljene u vodu predhodno, ovsene pahuljice ne potapati, pirinač, slatku papriku, ljutu papriku, mešavinu začina, biber. U gotovu smesu se dodaje kašika ajvara.
Hladan nadev se stavlja na liske kupusa i prave sarme. Po dnu šerpe se stavljaju liske kupusa, sarma i od gore liske kupusa. Sarma se preliva vodom sa mešavinom paprike, belog luka i bibera u zrnu, i lovorov list obavezno. Sarma se kuva oko 2 h na jakoj vatri, pred kraj se smanji na tihu. Može da se peče i u rerni u zemljanoj posudi. A ako se kuva može da se zapeče u rerni pre služenja.Ceo postupak je isti kao i kod mrsne sarme, savijanje,ređanje u šerpu.
(Espreso/Stvar ukusa)