recept
STAVITE KORU OD 1 VOĆKE U POSNI SLAVSKI KOLAČ: Malo ko zna da mu TO DAJE mekoću
Mekoću mu daje jedna voćka
Ovakav posni slavski kolač se topi u ustima.
Mekan je kao duša, a videćete i zbog čega.
Mekoću mu daje jedna voćka.
Sastojci
Za testo:
1,5 kg mekog brašna
1 kvasac
1 kašičica soli
2 kašike ulja
malo strugane limunove kore
4 kašike šećera
Za ukrase:
250 g brašna
1 kašičica soli
voda
Za premazivanje:
1/2 čaše vode
1 kašika šećera
Priprema
Kvasac razmutiti u decilitru mlake vode, sa kašičicom šećera i kašičicom brašna, pa ostaviti da ukisne na toplom mestu desetak minuta.
U posudu za mešenje staviti brašno pa u njega umešati ukisao kvasac i dodati mlake vode koliko je potrebno, kao i šećer, so, limunovu koru i ulje. Zamesiti srednje čvrsto i elastično testo. Mesiti dok testo ne počne da se odvaja od ivica posude, pokriti ga krpom i ostaviti da odstoji na toplom i naraste dok skoro ne popuni celu posudu.
Testo još jednom premesiti, a zatim od dve trećine testa napraviti loptu i staviti ti je u sredinu podmazanog i brašnom posutog kalupa za pečenje ili šerpe. Od ostatka testa napraviti manje loptice i poređati ih sa svih strana oko veće lopte koju ste već stavili u šerpu. Premazati odozgo kašikom šećera rastvorenom u malo vode.
Za ukrašavanje kolača napraviti drugo testo od brašna, soli i vode koliko je potrebno da testo bude čvršće. Napraviti pletenicu prvo i postaviti je oko kolača i po sredini (popreko) u obliku krsta, a zatim modlicama izvlačiti ukrase po želji. Sve ukrase dobro premazati takođe šećerom rastorenim u vodi, da bi se zalepili za kolač i ne bi razdvojili u toku pečenja od kolača.
Kolač peći u umereno zagrejanoj rerni, ja sam pekla na 180 stepeni, a zatim smanjila na 140 i tako se pekao skoro 2 sata. Kada je pečen, ostaviti nekoliko minuta da se prohladi pa izručiti iz šerpe.
(Espreso/Recepti.com)