KO BI REKAO
EVO ŠTA JEDE PAPA: Jedna hrana je OBAVEZNA na trpezi, sve prave po receptima STARIM 100 GODINA
Argentinski "dulce de leche" ili poljski "pierogi" su specijaliteti koje je mladi kuvar, član papinske švajcarske garde, predstavio u knjizi recepata što preko omiljenih jela stanovnika Vatikana, posebno trojice poslednjih papa, približava život u sedištu Svete Stolice.
Argentinski "dulce de leche" ili poljski "pierogi" su specijaliteti koje je mladi kuvar, član papinske švajcarske garde, predstavio u knjizi recepata što preko omiljenih jela stanovnika Vatikana, posebno trojice poslednjih papa, približava život u sedištu Svete Stolice.
"Dulce de leche", neka vrsta džema od mleka, je argentinski recept star sto godina, a na jelovniku Vatikana našao se u martu 2013. kada i papa Franja. David Gajser (24) je mesec dana ranije stigao među švajcarske gardiste, nakon profesionalnog obrazovanja u nekoliko uglednih restorana.
Knjigom "U slast, švajcarska gardo" on je u utorak dočarao život u Vatikanu preko jela švajcarskih gardista, njihovih svetaca zaštitnika i nekih visokih crkvenih dostojanstvenika, među kojima trojice papa. Tu je poljski jelovnik s nekom vrstom raviola "pierogi" za Ivana Pavla II, bavarski jelovnik za Benedikta XVI, a za papu Franju "empenadas" i "colita de cuadril" (meso na žaru) i "dulce de leche". Zapovednik švajcarskih gardista Daniel Anrig komentarisao je objavljivanje kuvara rečima da "vojnik može da se bori i ratuje tek nakon što je dobro i dovoljno jeo".
(Espreso/021)