PAŽNJA
UBACITE KARANFILIĆ U KLJUČALU VODU: Evo šta će uraditi ZDRAVLJU ako ga POPIJETE
Poznato je da čaj od karanfilića ublažava bol i ima antiseptički efekat, ali ima i mnoge druge prednosti, o kojima možete pročitati u nastavku članka
Karanfilić (lat. Sizigium aromaticum) je nezaobilazan začin u indijskoj kuhinji, ali da li ste znali da karanfilić ima i mnoga lekovita svojstva? Pored divne arome koju daje slatkišima u vreme Božića, karanfilić ima snažno antigljivično, antiseptičko i analgetičko dejstvo.
Poznato je da čaj od karanfilića ublažava bol i ima antiseptički efekat, ali ima i mnoge druge prednosti, o kojima možete pročitati u nastavku članka.
Karanfilić se u Indiji koristi stotinama godina kako bi dao posebnu aromu mnogim jelima. Osim za jelo, karanfilić se može konzumirati i u obliku ulja ili čaja.
Potiče od istoimenog drveta koje potiče sa ostrva Maluku u istočnoj Indoneziji. Plod se sakuplja iz cvetnih pupoljaka, koji počinju da cvetaju četiri godine nakon početka rasta.
U radu objavljenom 2014. brazilski naučnici daju listu lekovitih jedinjenja koja se nalaze u karanfiliću su:
eugenol galna kiselina tanini fenolne kiseline - kava, ferulna, elagična i salicilna.
Jedan plod karanfilića sadrži oko 18% etarskog ulja, koje sadrži:
eugenol eugenol acetat beta kariofilenol beta pinen limonen farnesol benzaldehid.
Zahvaljujući ovim jedinjenjima, ekstrakt karanfilića može imati antimikrobno, antivirusno, antioksidativno i antispazmodičko dejstvo.
(Espreso)