Koh u tepsiji, Foto: Printscreen/Youtube/Jecine kulinarije

poslastica

STARINSKI RECEPT ZA KOH OD GRIZA: 1 namirnica se NE DODAJE, kuvarice ZNAJU ZAŠTO

Jedna od tih poslastica je i koh od griza, bez dodatka običnog belog brašna koji menja teksturu kolača

Objavljeno: 17.01.2023. 17:16h

U nedostatku vremena i ideja za pripremu kolača i slatkiša, domaćice pribegavaju starinskim receptima koji su dokazano isprobani i sa kojima nema greške.

Jedna od tih poslastica je i koh od griza, bez dodatka običnog belog brašna koji menja teksturu kolača.

Koh od griza je lagan i vazdušast, brzo se priprema, a većina domaćica sve sastojke za pripremu ovog kolača već ima u kući.

Sastojci:

6 jaja

6 kašika šećera

foto: Printscreen/Youtube/Jecine kulinarije

9 kašika griza

kesica praška za pecivo

litar mleka

kesica vanilin šećera

foto: Printscreen/Youtube/Jecine kulinarije

Priprema:

Odvojite belanca od žumanaca, pa belanca umutite mikserom u čvrst sneg. Potom dodajte šećer, pa nastavite da mutite dok se belanca i šećer ne sjedine.

U masu lagano umešajte griz, prašak za pecivo i žumanca, pa sipajte smesu u kalup koji ste prethodno premazali mašću ili uljem i posuli običnim belim brašnom.

foto: Printscreen/Youtube/Jecine kulinarije

Tepsiju stavite u rernu koju ste prethodno zagrejali na 200 stepeni, pa pecite dok se ivice kolača ne odvoje od tepsije.

Dok se koh peče, pripremite mleko. U šerpu ili lonac sipajte mleko, dodajte mu vanilin šećer i kuvajte dok mleko ne provri.

Vrućim mlekom lagano zalijte ispečen koh i ostavite da se ohladi.

foto: Printscreen/Youtube/Jecine kulinarije

Po želji, koh možete da ukrasite umućenom slatkom pavlakom i dekorišete kakao-prahom.

Napomena: Ne sipajte odmah ceo litar mleka, nego polovinu, pa kada upije vidite da li treba da se dodaje. Kolač malo treba da pliva u mleku.

Prijatno!

(Espreso/Telegraf)