saveznik u zdravlju
5 RAZLOGA ZBOG KOJIH MORATE POPITI ČAŠU RASOLA: Dobar je za organizam
Mi ćemo vas još jednom podsetiti zbog čega bi trebalo da je uvrstite na svoj jelovnik
Iako je kupus sam po sebi vrlo zdrava i hranjiva namirnica, procesom kiseljenja postaje još bolji.
Prilikom kiseljenja kupus iz sebe ispušta tečnost, a to zanemareno blago u narodu je poznatije pod nazivom – rasol, piše Zadovoljna.hr.
Mi ćemo vas još jednom podsetiti zbog čega bi trebalo da je uvrstite na svoj jelovnik.
1. Jačanje imuniteta
Konzumiranje rasola posebno se preporučuje tokom hladnijih meseci. Jesen i zima sa sobom donose razne bakterije i viruse koji izazivaju zdravstvene probleme, a rasol je prepun materijama koje jačaju naš imunitet. Vitamin C, vitamin B, kalcijum, magnezijum, gvožđe i cink samo su deo bogatstva koje se krije u ovoj tečnosti.
2. Regulisanje probave
Imate problema sa zatvorom i probavom? Neki ljudi tvrde da pšomaže regulisanju iste, ali ovo nije naučno dokazano.
3. Olakšano mršavljenje
Rasol je niskokalorična namirnica, a istovremeno sadrži mnogo vlakana i vitamina, zbog čega se pokazuje kao odličan dodatak ishrani prilikom dijete.
4. Ublažavanje mamurluka
Ako ste slučajno popili previše džin-tonika s prijateljicama, sve nuspojave zabavnog izlaska ublažićete rasolom. On će ekspresno nadoknaditi izgubljene elektrolite i pomoći u hidrataciji organizma.
5. Jačanje kostiju
Iako neki ljudi misle da zbog vitamina K2 rasol jača kosti, ne postoji nijedna studija koja to potvrđuje.
U svakom slučaju, možete probati neki od ovih 5 trikova, pa se uverite i sami u njihovu deletvornost.
(Espreso/Zadovoljna.rs)