Tulumbe, Foto: Printscreen YouTube/Arijeva kuhinja

recept

PRIPREMITE SLASNE TULUMBE KAO IZ POSLASTIČARE: Potoljene samo u OVAKVOM SIRUPU biće hrskave spolja, a mekane unutra

Naučite kako se prave najbolje tulumbe

Objavljeno: 17.01.2023. 12:01h

Tulumbe su poslastičarski kolač i retko koja domaćica će se usuditi da ga pravi, jer deluje mnogo komplikovano. Potrebno je da umesite testo od osnovnih sastojaka i onda da ga ispržite. Na kraju tulumbe umočite u sladak sirup i tek onda možete da ih servirate. Na ovom kolaču su odrasle mnoge generacije, pa obavezno isprobajte ovaj recept.

Za testo:

1/2 l vode

100 g šećera

100 ml ulja

500 g brašna

5 jaja

foto: Printscreen/Youtube/Golden Hands

Za sirup:

1 kg šećera

1/2 l vode

1 manji limun

Prirpema:

Dan ranije napravite sirup tako što ćete skuvati vodu i šećer, pa dodajte limun isečen na kolutove. Zatim pokrijte i ostavite da se kuva neko vreme (limun treba da se zastakli). Ohladite na sobnoj temperaturi, pa stavite u frižider.

foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Sabi

U šerpi promešajte ulje, šećer i vodu, pa stavite da provri. Sklonite sa šporeta i dodajte brašno, pa umešajte da se sastojci sjedine. Zatim malo umutite testo i ostavite da se ohladi. Stavite testo u posudu i napravite rupu na sredini. Zatim dodajte jaja koja ste prethodno umutili i sve dobro sjedinite mikserom.

Sipajte testo u špric za kolače i istisnite tulumbe pravo u vrelo ulje. Vadite ih u hladan sirup, jer će tako bolje upiti, pa ih posle par minuta izvadite.

(Espreso/Stvar ukusa)