recept
PRIPREMITE SLASNE TULUMBE KAO IZ POSLASTIČARE: Potoljene samo u OVAKVOM SIRUPU biće hrskave spolja, a mekane unutra
Naučite kako se prave najbolje tulumbe
Tulumbe su poslastičarski kolač i retko koja domaćica će se usuditi da ga pravi, jer deluje mnogo komplikovano. Potrebno je da umesite testo od osnovnih sastojaka i onda da ga ispržite. Na kraju tulumbe umočite u sladak sirup i tek onda možete da ih servirate. Na ovom kolaču su odrasle mnoge generacije, pa obavezno isprobajte ovaj recept.
Za testo:
1/2 l vode
100 g šećera
100 ml ulja
500 g brašna
5 jaja
Za sirup:
1 kg šećera
1/2 l vode
1 manji limun
Prirpema:
Dan ranije napravite sirup tako što ćete skuvati vodu i šećer, pa dodajte limun isečen na kolutove. Zatim pokrijte i ostavite da se kuva neko vreme (limun treba da se zastakli). Ohladite na sobnoj temperaturi, pa stavite u frižider.
U šerpi promešajte ulje, šećer i vodu, pa stavite da provri. Sklonite sa šporeta i dodajte brašno, pa umešajte da se sastojci sjedine. Zatim malo umutite testo i ostavite da se ohladi. Stavite testo u posudu i napravite rupu na sredini. Zatim dodajte jaja koja ste prethodno umutili i sve dobro sjedinite mikserom.
Sipajte testo u špric za kolače i istisnite tulumbe pravo u vrelo ulje. Vadite ih u hladan sirup, jer će tako bolje upiti, pa ih posle par minuta izvadite.
(Espreso/Stvar ukusa)