Supa u šerpi, Foto: Printscreen/Youtube/ schnell lecker

SETITE SE

JUGOSLOVENSKI RECEPT KOJI JE BIO OBAVEZAN NA SVAKOM STOLU: Danas ga nema ni na VIDIKU, ODAVNO JE ZABORAVLJEN

I dan dana sje svi vole, a napravite je od pilećih grudi, krompira i šargarepe, a na kraju dodajte i prave domaćinske knedle

Objavljeno: 16.01.2023. 20:02h

Sastojci:

300-350 g pilećih grudi

3-4 krompira

2 crna luka

2 šargarepe

foto: Printscreen/Youtube/ schnell lecker

1 veza peršuna

1 veza mirođije

Za knedle:

2 jajeta

70-80 g brašna

1/2 kašičice soli

Priprema: U šerpu stavite meso, pa sipajte vodu i dodajte ceo crni luk i šargarepu. Samo oljuštite prethodno. Kuvajte dok ne krene da ključa, a ako se pojavi pena, skidajte je. Zatim smanjite temperaturi i kuvaje još 20 minuta.

foto: Printscreen/Youtube/ schnell lecker

Posolite po ukusu. Za to vreme isekcajte crni luk, a šargarepu izrendajte, pa propržite. Iz supe izvadite meso, luk i šargarepu, pa dodajte krompir koji se oljuštili i isekli na kockice, kao i proprženi luk i šargarepu. Promešajte, pa vratite i meso, ali ga prvo iseckajte.

Još smanjite temperaturu, pa napravite smesu za knedle. Umutite jaja sa brašnom i posolite. Kašičicu pokvasite u supi, pa uzimajte smesu i sipajte u supu. Poklopite i ostavite da se kuva još 5-7 minuta. Isključite šporet, dodajte seckanu mirođiju i peršun, pa promešajte. Poklopite i ostavite još 5-10 minuta, pa poslužite.

foto: Printscreen/Youtube/ schnell lecker

Nedeljni ručak u Jugoslaviji nije mogao da se zamisli bez supe, a ona sa knedlama je bila omiljena. I dan dana sje svi vole, a napravite je od pilećih grudi, krompira i šargarepe, a na kraju dodajte i prave domaćinske knedle. Ovaj recept uspeva i početnicima u kuhinji, a ako želite da knedle ispadnu bolje, jaja prvo umutite, a tek onda dodajte brašno i so.

(Espreso/Stvar ukusa)