Posna sarma u šerpi, Foto: Printscreen/Yojutube/ Today's lunch Minja Stanisavljevic

SAVET

PRE NEGO ŠTO STAVITE POSNU SARMU DA SE KUVA OBAVEZNO DODAJTE 1 SASTOJAK: Samo na taj NAČIN će se SKUVATI kako TREBA

Jedan sastojak morate da dodate za bolji ukus

Objavljeno: 16.01.2023. 18:15h

Napravite posnu sarmu po ovom receptu i bićete oduševljeni.

Jedan sastojak morate da dodate za bolji ukus.

Idealna za slavsku trpezu, ali i za svaki dan.

Sastojci

kiseo kupus 1 veća glavica ili 2 manje

foto: Printscreen/Yojutube/ Today's lunch Minja Stanisavljevic

praziluk 4 struka

crni luk 3 glavice

šargarepa 4

pirinač 1 1/2 šolja (od 250 ml)

so 1 kašika

tucana crvena parika 1 kašika

foto: Printscreen/Yojutube/ Today's lunch Minja Stanisavljevic

mleveni biber 1 kašičica

lovorov list 4

slatka crvena začinska paprika 1 kašičica

mešavina biljnog začina po ukusu

ulje po potrebi

foto: Printscreen/Yojutube/ Today's lunch Minja Stanisavljevic

voda po potrebi

Kako pripremiti

Listove kupusa pripremiti za sarmu. Ako je kupus previše kiseo ostaviti ih u hladnoj vodi bar 2 sata. Povrće sitno iseckati i prvo kratko dinstati bez ulja, pa dodati ulje i dinstati na tihoj vatri dok ne omekša. Dodati pirinač i dinstati još 10 minuta, uz dolivanje vode po potrebi / oko 1 dl /. Dodati so, začin, biber, tucanu i mlevenu papriku i sve dobro promešati. Dno duboke posude podmazati uljem, staviti nekoliko listova kupus i slagati sarmu. Na svaki list kupusa staviti po kašiku nadeva.

foto: Printscreen/Yojutube/ Today's lunch Minja Stanisavljevic

Posle svakog reda sarmi staviti lovorov list. Prekriti sa listovima kupusa, naliti vodom da prekrije sarme, poklopiti i kuvati na tihoj vatri. Kad je list mekan, trebalo bi i sarma da je gotova. Napraviti zapršku. Na ulju propržiti brašno, dodati mlevenu papriku i vrućom zaprškom preliti sarmu. Kuvati još desetak minuta i skloniti sa ringle.

Nakon zapržavanja posudu sa sarmom možete ubaciti u rernu da dobije lepu koricu i da se još malo ukrčka. Ko voli i ima, može između savijenih sarmi ubaciti dimljenu ribu....Tada je sarma zaista posebnog ukusa.

(Espreso/Recepti.žena)