veoma je važno
KONZUMIRAJTE RIBLJE ULJE SVAKOG DANA: Evo šta će vam se desiti sa ZDRAVLJEM
Omega 3 masne kiseline koje sadrži riba povoljno utiču na zdravlje
Riblje ulje je jedan od najčešće konzumiranih dodataka ishrani. Bogat je omega-3 masnim kiselinama, koje su veoma važne za zdravlje.
Šta je riblje ulje?
Riblje ulje je ulje koje se ekstrahuje iz ribljeg tkiva. Obično dolazi od masne ribe, kao što su haringa, tunjevina, inćuni i skuša.
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje da se jede jedna do dve ribe nedeljno. To je zato što omega-3 masne kiseline u ribi povoljno utiču na ljudsko zdravlje.
Međutim, ako ne jedete jednu do dve porcije ribe nedeljno, konzumiranje ribljeg ulja može da vam pomogne da u organizam uneste dovoljno omega-3 masnih kiselina. Glavne omega-3 masne kiseline u ribljem ulju su eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA).
Riblje ulje i zdravlje srca
Bolesti srca predstavljaju vodeći uzrok smrti širom sveta. Studije pokazuju da ljudi koji konzumiraju ribu imaju mnogo nižu stopu oboljevanja od srčanih bolesti.
Riblje ulje deluje pozitivno na zdravlje srca i krvnih sudova na više načina:
Nivo holesterola: Može da poveća nivo “dobrog” HDL holesterola. Međutim, smatra se da ne može i da smanji nivo “lošeg” LDL holesterola.
Trigliceridi: Može da smanji nivo triglicerida za oko 15 do 30 odsto.
Krvni pritisak: Čak i u malim dozama, pomaže u smanjenju krvnog pritiska kod ljudi sa povišenim nivoima.
Plak: Može da spreči formiranje plakova koji prouzrokuju stvrdnjavanje arterija, a one već formirane može da učini stabilnijim.
Može da pomogne u lečenju određenih mentalnih poremećaja
Ljudski mozak se sastoji od skoro 60 odsto masti, a veliki deo ovih masti su omega-3 masne kiseline. Zbog toga su te kiseline neophodne za normalnu funkciju mozga.
Pojedine studije ukazuju na to da ljudi sa određenim mentalnim poremećajima imaju niži nivo omega-3 masnih kiselina u krvi. Zanimljivo je da istraživanja ukazuju na to da suplementi ribljeg ulja mogu da spreče pojavu ili poboljšaju simptome nekih mentalnih poremećaja.
Na primer, primena ribljeg ulja može da smanji šanse za pojavu psihotičnih poremećaja.
Očekuje se da će depresija postati druga najzastupljenija nezarazna bolest do 2030. godine. Interesantan je podatak da pacijenti sa velikom depresijom imaju niži nivo omega-3 masnih kiselina u krvi.
Studije pokazuju da riblje ulje i suplementi omega-3 masnih kiselina mogu da poboljšati simptome depresije.
Kako starimo, funkcija mozga se usporava, a rizik od Alchajmerove bolesti se povećava. Ljudi koji jedu ribu imaju tendenciju da dožive sporiji pad kognitivnih funkcija u starosti. Neke studije su pokazale da primena ribljeg ulja, odnosno unos omega-3 masnih kiselina, može da poboljša pamćenje kod zdravih, starijih odraslih osoba.
Riblje ulje i gojaznost
Gojaznost može značajno da poveća rizik od razvoja drugih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2 i maligne bolesti.
Neke studije pokazuju da suplementi ribljeg ulja, u kombinaciji sa ishranom ili vežbanjem, mogu da pomognu da izgubimo telesnu masu.
Pozitivni efekti na zdravlje očiju
Kao i mozak, oči se oslanjaju na omega-3 masne kiseline. Zdravlje očiju počinje da opada u starosti, što može da dovede do starosne makularne degeneracije (AMD). Konzumiranje ribe je povezano sa smanjenim rizikom od AMD.
Riblje ulje i upale
Upala (inflamacija) je način na koji se imunološki sistem bori protiv infekcije. Međutim, hronična upala je povezana sa ozbiljnim bolestima, kao što su gojaznost, dijabetes, depresija i bolesti srca.
Smanjenje upale može da pomogne u lečenju simptoma ovih bolesti. Pošto riblje ulje ima antiinflamatorna svojstva, može da pomogne i u lečenju stanja koja uključuju hroničnu upalu u patogenezi.
Na primer, kod osoba pod stresom i onih koji su gojazni, riblje ulje može da smanji proizvodnju i ekspresiju gena zapaljenskih molekula zvanih citokini. Smatra se da suplementi ribljeg ulja mogu značajno da smanje bol u zglobovima, ukočenost i potrebe za konzumiranjem lekova kod ljudi sa reumatoidnim artritisom.
Efekti na kožu
Koža je najveći organ u ljudskom organizmu i sadrži puno omega-3 masnih kiselina. Zdravlje kože može da se pogorša tokom života, posebno u starosti ili nakon prekomernog izlaganja suncu.
Osim toga, postoji niz poremećaja kože koji mogu da imaju koristi od suplemenata ribljeg ulja, uključujući psorijazu i dermatitis.
Riblje ulje i trudnoća
Omega-3 masne kiseline su neophodne za rani rast i razvoj. Zbog toga je važno da majke dobijaju dovoljno omega-3 tokom trudnoće i tokom perioda dojenja. Suplementi ribljeg ulja kod trudnica i dojilja mogu da poboljšaju koordinaciju ruku i zdravlje očiju kod novorođenčadi.
Neke studije pokazuju da primena ribljeg ulja kod trudnica smanjuje rizik od razvoja alergija kod dece.
Astma i alergijska stanja
Astma, koja može da izazove pojavu edema u plućima i osećaj kratkog daha, postaje sve češća kod odojčadi.
Brojne studije pokazuju da riblje ulje može da smanji simptome astme, posebno u ranom detinjstvu i adolescenciji. U jednom pregledu studija, utvrđeno je da unos ribe ili omega-3 masnih kiselina od strane majke smanjuje rizik od pojave astme kod dece za 24 do 29 odsto.
Zdravlje kostiju
Tokom starenja, kosti počinju da gube esencijalne minerale, zbog čega je veća verovatnoća da će doći do preloma kostiju. To može da dovede do stanja kao što su osteoporoza i osteoartritis.
Kalcijum i vitamin D su veoma važni za zdravlje kostiju, ali pojedine studije ukazuju na to da omega-3 masne kiseline takođe mogu da budu korisne za zdravlje lokomotornog aparata. Osobe koje unose veće količine omega-3 masnih kiselina imaju veću gustinu kostiju.
Doziranje
SZO preporučuje dnevni unos od 0,2 do 0,5 grama (200-500 mg) omega-3 masnih kiselina, kombinovano EPA i DHA. Međutim, ako ste trudni, dojite ili imate povećan rizik od srčanih oboljenja vaše dnevne potrebe su u tom slučaju veće.
(Espreso/ Vijesti.me)