NJAMI
SRPSKA VERZIJA ČUVENE PASTIRSKE PITE: Od kremastog pirea napravite HRSKAVU KORU - niko joj neće odoleti
Poboljšajte ukus čuvene pastirske pite dodatnim sastojcima i trikom koji će pire krompir učiniti hrskavim.
Pastirska pita je čuveno englesko jelo koje se pravi od pire krompira, mlevenog mesa i povrća. Srpska verzija se razlikuje u nekoliko sastojaka koje ovo jelo čine još ukusnijim. "Kora" se pravi isto od pire krompira, ali Džejmi Oliver je otkrio kako da ona bude hrskavija. Samo premažite tepsiju uljem i bogato pospite majčinom dušicom i prezlama. Mleveno meso zamenite svinjskom plećkom i obavezno dodajte slaninu koja daje poseban šmek.
Još jedan sastojak ovu čuvenu pitu čini boljom od originalog recepta, a to je sir koji se posipa preko povrća. Uživajte!
Sastojci:
2 kg krompira
2 kg svinjske plećke
300 g slanine
2 crna luka
2 šargarepe
3 štapića celera
150 g tvrdog sira
3 čena belog luka
majčina dušica
50 ml belog vina
puter
Priprema: Krompir oljuštite i isecite, pa skuvajte. U tiganju propržite seckanu slaninu, pa dodajte seckani crni luk, šargarepu i celer. Kada povrće omekša dodajte seckani beli luk. Začinite po želji, pa sipajte belo vino. Kada ispari isključite šporet. Krompir procedite, začinite i dodajte puter. Dobro ispasirajte. Tepsiju u kojoj ćete peći premažite uljem, bogato pospite majčinom dušicom i prezlama. Obložite pire krompirom dno i ivice, pa stavite iscepkano meso, a onda i povrće. Izrendajte sir preko i zatvorite pire krompirom. Pecite na 200°C nekih 45 minuta.
MESO SE SPREMA OVAKO:
Meso nauljite, pa posolite i pobiberite. Stavite u dublji plej i lepo obmotajte pek papirom. Sipajte vodu i pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 4 sata. Dobro ocedite masnoću i ostavite da se ohladi. Zatim isecepkajte meso i možete da ga koristite za pitu. Ovako pripremljeno meso možete da koristite i kada je neki svečani ručak.
(Espreso/Stvar ukusa)