Baklava na tanjiru, Foto: Printscreen/Youtube/ Domaći Kuhar

TOPI SE

OVO JE JEDINI I ORIGINALNI NAČIN ZA BAKLAVU, NIJEDAN DRUGI NAČIN NE VALJA: Caka koju morate da ZAPAMTITE u PRIPREMI

Jedna kuvarica je otkrila kako se na originalan način sprema

Objavljeno: 15.01.2023. 12:48h

Nema ništa lepše nego kada domaćice naprave sočnu baklavu.

Poslastica koja se kod nas redovno jede, sprema se za sve prilike.

Jedna kuvarica je otkrila kako se na originalan način sprema.

Recept ćete odmah zapisati.

foto: Printscreen/Youtube/ na Samirin način

Munevera Mulalić iz susedne Bosne i Hercegovine nije profesionalna kuvarica, ali njeni recepti koje deli na Facebooku i Instagramu toliko oduševljavaju ljude da je postala sve popularnija na ovim prostorima.

Kako kaže, poseban ukus daje tirit pomešan s orasima, a evo kako to sve da napravite.

Treba vam:

foto: Printscreen/Youtube/ na Samirin način

1 okrugla posuda za kolače

1 kg jufki za baklavu 500 grama maslaca

1-2 žlice ulja 800 grama mlevenih oraha

1 jaje + 1 kašika maslaca + malo brašna - za tirit

1 šolja šećera za orahe + 2 kg šećera za preliv

2 litre vode

Priprema:

Istopite maslac i uklonite belu penicu jer može dati gorki okus baklavi kada se ispeče. Namastite dno posude i stavite 5 jufki jednu na drugu - između ih možete malo namastiti. Stavite smesu od oraha i tirita, pa ponovite postupak. Na završni sloj stavite 3-4 jufke, i namastite ih uljem. Izrežite baklavu na komade koji vam odgovaraju i prelijte preostalim maslacem, pa ostavite pola sata da upije masnoću.

FOTO: Printscreen/Youtube/ na Samirin način
FOTO: Printscreen/Youtube/ na Samirin način
FOTO: Printscreen/Youtube/ na Samirin način
FOTO: Printscreen/Youtube/ na Samirin način
FOTO: Printscreen/Youtube/ na Samirin način

Pecite je na 150°C, a nakon što porumeni smanjite temperaturu na 130°C, jedno sat i pol do dva, prenosi Klix.

Dok se baklava peče pripremite preliv. Pomešajte šećer i vodu i jedan lonac i stavite da se kuhaju. Nakon što dobijete blago lepljivu teksturu, ostavite da se ohladi - nikako ne sme biti vruć kada ga stavljate preko baklave. Izvadite baklavu kada je gotova i pustite da se malo ohladi. Zalijte polako, od jednog kraja posude do drugog. Pustite da se sve upije i spremna je za posluživanje.

(Espreso/Klix.ba)