Podvarak u šerpi, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

za ručak

PRE STAVLJANJA PODVARKA U RERNU OBAVEZNO DODAJTE 1 SASTOJAK U PLEH: Samo na taj način ĆE MESO dobiti POSEBAN UKUS

Ukoliko ne volite zapečeno prvih 45min držati pokriveno, pa poslednjih 15ak minuta ostaviti da malo uhvati odozgo

Objavljeno: 14.01.2023. 14:31h > 14:42h

Zima je idealna za ovakav ručak.

Potrebno je:

1,5 kg kiselog kupusa

2 glavice crnog luka

4-5 čenova belog luka

foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

500 g svinjskog buta

500 g dimljenih špic rebara

biber

lovorov list

svinjska mast

foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Priprema:

Podvarak se sprema isključivo na masti, tako je lepši. Na dve kašike masti, u tiganju propržiti iseckani crni i beli luk. Kada luk porumeni, dodati iseckani svinjski but. Dinstati na srednjoj vatri 5-10minuta. Dok se meso dinsta, iseckati kupus koji ste prethodno oprali.

Neko pere kupus samo ukoliko je prekiseo, ali ne škodi da ga malo provučete kroz vodu. Secite ga na malo veće komade nego što biste za salatu. Zatim kupus dodajte u tiganj. Prodinstajte sve zajedno još 10ak minuta. Dodajte biber po ukusu, kako bi ukus bio intenzivniji i pomalo ljutkast.

foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Podmažite pleh mašću, pa sve iz tiganja prebacite unutra. Špic rebra operite malo, pa ubacite u kupus. Dodajte par listova lovora.

Sipajte oko 2dl vode, ili više po potrebi, i spustite u rernu na sat vremena. Ako volite zapečenije, ne pokrivajte pleh, već tokom pečenja 2-3 puta promešajte.

Ukoliko ne volite zapečeno prvih 45min držati pokriveno, pa poslednjih 15ak minuta ostaviti da malo uhvati odozgo. Služite uz pire krompir ili proju.

(Espreso/Stvar ukusa)