Kupus ribanac, Foto: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

recept

PRIPREMITE KUPUS RIBANAC NA NAJBRŽI NAČIN: Za manje od 2 SATA će biti u BURETU, evo šta je potrebno da uradite

Kupus očistiti od spoljnih listova i korena pa izrendati ili nožem iseći na sitno

Objavljeno: 13.01.2023. 21:12h

Kupus ribanac domaćice redovno prave za zimnicu, ali ne znaju svi cake kako da se sačuva na pravi način.

Za manje od 2 sata on će biti u buretu, spreman i samo treba da sačekate da se ukiseli.

foto: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

Sastojci:

15 kg kupusa 400 g soli bure od 10 l plastični obruč 1 kuhinjska krpa kamen ¼ vinobrana

foto: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

Priprema:

1. Kupus očistiti od spoljnih listova i korena pa izrendati ili nožem iseći na sitno.

2. Pripremiti čisto bure. U bure ređati staviti jedan sloj kupusa, malo ga posoliti pa nabijati rukama ili čunjevima dok ne počne da se skuplja tečnost tj. dok kupus ne zapeni. Postupak ponavljati dok se ne utroši pripremljenim kupus i so.

3. Nakon toga kupus prekriti čistom krpom, naneti plastični obruč pa odgore staviti teži kamen uvijen u čistu kesu. Poklopiti ga i ostaviti na toplom dok se ne ukiseli (otvoriti poklopac i probati tečnost – ukoliko je kisela, znači da je postupak gotov).

foto: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

4. Da biste zaustavili postupak daljeg kiseljenja, dovoljno je razmutiti vinobran sa malo vode, preliti preko gornjeg sloja kupusa, te bure odložiti i ostavite na hladnom.

5. Tokom mirovanja, bar jednom nedeljno proveravati da li kupus peni tj. da li se cvet sakuplja po površini, a zatim pomoću krpe sakupiti nastalu penu. Krpu oprati i vratiti u bure.

(Espreso/BoljaZemlja)