recept
PRIPREMITE KUPUS RIBANAC NA NAJBRŽI NAČIN: Za manje od 2 SATA će biti u BURETU, evo šta je potrebno da uradite
Kupus očistiti od spoljnih listova i korena pa izrendati ili nožem iseći na sitno
Kupus ribanac domaćice redovno prave za zimnicu, ali ne znaju svi cake kako da se sačuva na pravi način.
Za manje od 2 sata on će biti u buretu, spreman i samo treba da sačekate da se ukiseli.
Sastojci:
15 kg kupusa 400 g soli bure od 10 l plastični obruč 1 kuhinjska krpa kamen ¼ vinobrana
Priprema:
1. Kupus očistiti od spoljnih listova i korena pa izrendati ili nožem iseći na sitno.
2. Pripremiti čisto bure. U bure ređati staviti jedan sloj kupusa, malo ga posoliti pa nabijati rukama ili čunjevima dok ne počne da se skuplja tečnost tj. dok kupus ne zapeni. Postupak ponavljati dok se ne utroši pripremljenim kupus i so.
3. Nakon toga kupus prekriti čistom krpom, naneti plastični obruč pa odgore staviti teži kamen uvijen u čistu kesu. Poklopiti ga i ostaviti na toplom dok se ne ukiseli (otvoriti poklopac i probati tečnost – ukoliko je kisela, znači da je postupak gotov).
4. Da biste zaustavili postupak daljeg kiseljenja, dovoljno je razmutiti vinobran sa malo vode, preliti preko gornjeg sloja kupusa, te bure odložiti i ostavite na hladnom.
5. Tokom mirovanja, bar jednom nedeljno proveravati da li kupus peni tj. da li se cvet sakuplja po površini, a zatim pomoću krpe sakupiti nastalu penu. Krpu oprati i vratiti u bure.
(Espreso/BoljaZemlja)