RECEPT
MUSAKA NA ITALIJANSKI NAČIN: Za poseban ukus dodaju 1 SASTOJAK (VIDEO)
Italijansku musaku možete da spremite za ručak, ali i da poslužite kao predjelo na slavi
Musaka je tradicionalno srpsko jelo koje se pravi od mlevenog mesa i krompira. Svaka zemlja ima svoj način pripreme, dok Grci koriste patlidžan,Italijani prave slično kao mi. Jedino što oni u mleveno meso dodaju i papriku, a u sredinu poređaju sir koji se razvlači kada se istopi.
Ovo je jedno od najukusnijih jela, a izgleda kao najlepša slana torta.
Sastojci:
1 kg krompira
400 g mlevenog mesa
1 crni luk
1/2 paprike
1 kašika paradajz paste
1 čen belog luka
50 g tvrdog sira
4 jajeta
peršun
1 kašičica slatke paprike
maslinovo ulje
Priprema:
Krompir isecite na kockice i kratko obarite da omekša. U tiganju propržite sitno seckan crni i beli luk i papriku, pa kada povrće omekša dodajte mleveno meso. Posolite, pobiberite, pa pospite začinskom paprikom.
Pred kraj dodajte paradajz pastu i promešajte. Ostavite još 2-3 minuta i sklonite sa vatre. Jaja umutite, pa posolite i dodajte seckani peršun. Na tanku limenu tepsiju stavite pek papir i preko stavite okrugli obruč. Premažite uljem dno i ivice, pa stavite kuvani krompir koji ste procedili, pola količine.
Sipajte malo jaja preko, pa meso. Poređajte sečeni sir i rasporedite preostali krompir. Prelijte jajima. Pecite na 180°C oko 30 minuta.
(Espreso/Stvar ukusa)